RECEPT FRÅN HJ

Fröbullar bake off

Hemmagjorda bake off-bröd känns alltid lyxigt att plocka fram ur frysen. Portionsbullarna passar lika bra till frukost som till en värmande soppa.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
24 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 4 msk helt linfrö
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 11 dl siktat dinkelmjöl
  • 1.5 dl solroskärnor
  • 1.5 dl pumpakärnor
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, linfrö, sirap och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i solros- och pumpakärnor mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.

2

Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela degen i 24 bitar och forma bitarna till bullar.

3

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar eller andra mindre underlag, t ex små skärbrädor, som ryms i frysen. Låt jäsa under duk, 30 minuter. Ställ bullarna på sitt underlag i frysen och efter ca 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.

4

Gräddning: Låt plåten med frysta bullar stå i rumstemperatur medan ugnen värms, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.


Recept