Du behöver
- 50 g jäst
- 2.5 dl mjölk
- 200 g smör
- 1 tsk strösocker
- 8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
1.5 dl florsocker
1 msk pressad citronsaft
Ugn: 225°
Gör så här
Vaniljkräm: Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen svalna.
Rör ut jästen i lite kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken. Skär smöret i bitar och blanda med socker och mjöl. Tillsätt jästmjölken och arbeta ihop till en deg.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.
Kavla ut degen till en platta 60×35 cm. Bred på fyllning och rulla ihop rån långsidan. Skär i bitar och lägg i bullformar.
Lägg en klick vaniljkräm på varje bulle och låt jäsa i 50 minuter. Grädda bullarna i 12–15 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över de avsvalnade bullarna.
De här bullarna brukar Matilda baka åt sin mormor och morfars hund, Fridolf och lillasyster Amanda. En traditionell bulle med tydligt smörig smak och en härlig vaniljkräm.
Recept: Matilda Persson