Fridolfs lyxbullar

Vinnarbullen!

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker

Vaniljkräm:

2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

1.5 dl florsocker
1 msk pressad citronsaft

Ugn: 225°

Gör så här

1

Vaniljkräm: Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen svalna.

2

Rör ut jästen i lite kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken. Skär smöret i bitar och blanda med socker och mjöl. Tillsätt jästmjölken och arbeta ihop till en deg.

3

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

4

Kavla ut degen till en platta 60×35 cm. Bred på fyllning och rulla ihop rån långsidan. Skär i bitar och lägg i bullformar.

5

Lägg en klick vaniljkräm på varje bulle och låt jäsa i 50 minuter. Grädda bullarna i 12–15 minuter.

6

Rör ihop florsocker och vatten och ringla glasyren över de avsvalnade bullarna.


Kommentar:
De här bullarna brukar Matilda baka åt sin mormor och morfars hund, Fridolf och lillasyster Amanda. En traditionell bulle med tydligt smörig smak och en härlig vaniljkräm.

Recept: Matilda Persson

Scroll to Top