RECEPT FRÅN HJ

Fläskfilégratäng

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • 150 g champinjoner
  • 2 dl bearnaisesås färdig
  • 2 dl mjölk
  • Potatismos:

  • 500 g potatis
  • 300 g sötpotatis
  • 1.5 dl mjölk
  • 2 st äggulor
  • 0.5 dl riven parmesanost
  • Servera med:

  • 150 g haricots verts
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Putsa filén och skär i skivor. Krydda med salt och peppar och bryn på båda sidor i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg köttet i mitten i en smord form.

2

Ansa champinjonerna och dela dem på mitten. Stek dem i smör i stekpanna och krydda med salt och peppar.

3

Potatismos: Skala potatis och sötpotatis och dela i bitar. Koka mjuka och häll av vattnet. Mosa potatisen och späd med mjölk. Rör i äggulor och ost och smaka av med salt och peppar. Spritsa moset runt kanten i formen.

4

Koka upp bearnaisesås och mjölk under omrörning. Häll såsen över köttet och strö på champinjoner. 

5

Gratinera i ca 15 minuter tills moset fått fin färg. Ansa bönorna och koka i saltat vatten i 3 minuter. Lägg några på gratängen och servera resten till.


Recept