RECEPT FRÅN HJ

Fläskfilégratäng

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner
1 röstande.

Du behöver

  • 2 paket bacon à 140 g
  • 800 gram fläskfilé
  • 2 matskedar smör 1+1
  • 1 styck gul lök
  • 1 styck röd paprika
  • 250 gram champinjoner
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 4 stycken ägg
  • 1 styck vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 1 tesked torkad oregano
  • 3 deciliter riven ost
  • 0.5 teskedar chiliflakes
  • hackad persilja
  • Servera med:

  • pressad potatis
  • sallad
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Strimla baconet och stek det nästan knaprigt i en stekpanna i sitt eget fett. Låt rinna av på hushållspapper.

2

Putsa och skiva köttet. Bryn köttet på hög värme på båda sidor så att de bara får färg och inte blir genomstekta i en stekpanna med 1 msk smör.

3

Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva svampen. Stek lök, paprika och svamp tills all vätska kokat in i en stekpanna med 1 msk smör.

4

Varva bacon, fläskfilé och svamp- och paprikafräset i en smord ugnsform.

5

Vispa samman crème fraiche, grädde, ägg, pressad vitlök, salt, peppar och oregano, och häll i formen. Grädda i 30 minuter.

6

Strö över ost och gratinera i 10 minuter.

7

Vid servering: Strö över chiliflakes och persilja. Servera med pressad potatis och sallad.


Recept