RECEPT FRÅN HJ

Fisksoppa med saffran och rouille

En ljuvlig fransk fisksoppa kryddad med saffran. Här har jag använt torsk och musslor men det går också bra med annan vit fisk eller lax. Om du vill kan du lyxa till soppan ordentligt med kokta havskräftor!

Av .

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 2 stycken gula lökar
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 300 gram fast potatis
  • 3 stycken morötter
  • 1 styck fänkål
  • 3 matskedar olja
  • 2 burkar krossade tomater ca 400 g
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 0.5 gram saffran 1 kuvert
  • 1 tesked torkad timjan
  • 1 liter vatten
  • 1 styck fiskbuljongtärning
  • 1 kilo blåmusslor
  • 800 gram torskfilé
  • Rouille:

  • 3 stycken vitlöksklyftor
  • 3 stycken äggulor
  • 0.5 gram saffran 1 kuvert
  • 3 deciliter olivolja
  • 1 matsked pressad citronsaft
  • 1 tesked cayennepeppar
  • salt och svartpeppar
  • Servera med:

  • baguette

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skär dem i ca 2x2 cm stora tärningar. Ansa fänkålen och skär i ca 1x1 cm stora tärningar. Ringla oljan i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills det mjuknat. Vänd ner potatis, morötter och fänkål, och rör om. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, saffran och timjan, och fräs ett par minuter. Tillsätt buljongtärning och vatten. Sjud på svag värme, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppra och låt.

2

Tvätta musslorna och plocka bort de musslor som är trasiga eller är öppna. Tillsätt musslorna till soppan och låt dem koka med i ca 5 minuter.

3

Skär fisken i ca 4 cm stora bitar och lägg ner i grytan och låt sjuda i ytterligare 3–4 minuter.

4

Rouille: Skala vitlöken. Vispa samman äggulor, pressad vitlök och saffran. Tillsätt oljan i en tunn stråle i omgångar under vispning. Tillsätt citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar.


Kommentar:
Tips! Soppan blir bara godare om den får stå till sig ett par dagar i kylen och är perfekt mat att göra till många middagsgäster!

Recept