RECEPT FRÅN HJ

Fisksoppa med fänkål och saffran

En läcker fisksoppa är alltid lika uppskattad, och man kan inte få för många recept – speciellt inte om den är så här enkel att laga.

Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 kg färska blåmusslor ca 1/2 nät
  • 400 g laxfilé
  • 1 st purjolök
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk hummerfond
  • 1 tsk fänkålsfrön nystötta
  • 0.5 g saffran
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 st citron rivet skal
  • 1 st burk kräftstjärtar ca 400 g
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

1
Tvätta musslorna noga i kallt vatten. Kasta de som inte öppnar sig när man knackar på dem. Skär laxen i bitar. Skölj och strimla purjolöken.
2
Vispa ihop mjöl, vatten, vin, grädde, fond, fänkål, saffran, pressad vitlök, sambal oelek och citronskal i en traktörpanna eller i en gryta. Koka upp.
3
Lägg i musslor, lax och purjolök och sjud under lock i ca 5 minuter. Blanda avrunna kräftstjärtar och dill och strö över soppan.

Recept