RECEPT FRÅN HJ

Fiskgratäng

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner
1 röstande.

Du behöver

  • 600 gram torskfilé
  • salt och peppar
  • Potatismos:

  • 700 gram potatis
  • 1 deciliter vispgrädde
  • Sås:

  • 1 styck ägg
  • 1 styck schalottenlök
  • 150 gram champinjoner
  • 1 matsked smör
  • 1 deciliter mjölk
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1 matsked maizena majsstärkelse
  • 3 matskedar smörgåskaviar t ex Kalles kaviar
  • 0.5 deciliter hackad dill
  • 2 deciliter riven Västerbottensost
  • Garnera med:

  • 150 gram skalade räkor ca 300 g oskalad vikt
  • dill
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Stöt potatisen till ett mos och blanda det med grädde och ägg. Smaka av med salt och peppar.

2

Skär torsken i bitar och lägg i mitten på en smord ugnsform. Salta och peppra. Spritsa moset runt om.

3

Sås: Skala och hacka löken. Ansa och hacka svampen. Fräs lök och svamp tills det är mjukt i en kastrull med smör. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Blanda i kaviar, dill och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.

4

Gratinera i ca 20 minuter tills fisken är klar och moset fått fin färg. Toppa med räkor och dill.


Recept