RECEPT FRÅN HJ

Fiskarhustruns musslor med citronaïoli

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg blåmusslor 2 nätpåsar
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 5 dl torrt vitt vin
  • salt
  • 1 st knippe bladpersilja hackad
  • Citronaioli

  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja 2-2,5 dl
  • 0,5 tsk citronskal rivet
  • salt
  • nymald peppar
  • Servera med:

  • baguette
  • pommes frites

Gör så här

1

Borsta musslorna under kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.

2

Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Låt chilin fräsa med en stund. Tillsätt vin och salt och koka ihop ett par minuter under lock.

3

Lägg i musslorna och koka under lock tills de öppnar sig, cirka 5 minuter. Vänd ner persiljan.

4

Aïoli: Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök, citronsaft och äggulor i en skål.

5

Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte för snabbt, gulorna måste hinna ta upp all olja innan nya droppar hälls i, annars skär det sig.

6

Blanda i citronskal. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna minst 1 timme i kylen innan servering.


Kommentar:
Vinkokta musslor, en klassiker som serveras med baguette eller på franskt vis, med pommes frites.

Recept