RECEPT FRÅN HJ

Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 600 gram blandad fiskfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 1 styck fänkål
  • 0.5 stycken purjolök
  • 2 matskedar smör
  • 1 styck vitlöksklyfta
  • 1 matsked dillfrön
  • 500 gram krossade tomater med chilismak
  • 1 styck grönsaksbuljongtärning
  • 2 deciliter vitt vin
  • 5 deciliter vatten
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 2 matskedar maizena redning
  • salt och peppar
  • 1 deciliter hackad dill
  • Aioli:

  • 1 deciliter majonnäs
  • 1 styck vitlöksklyfta
  • 1 kryddmått paprikapulver
  • Vitlöksbröd:

  • 1 styck baguette
  • 100 gram smör
  • 1 deciliter hackad persilja
  • 1 styck vitlöksklyfta
  • 2 deciliter riven ost
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skär fisken i bitar och skala räkorna.

2

Ansa och strimla fänkål och purjolök och fräs det mjukt i en gryta med smör. Tillsätt pressad vitlök, dillfrön, krossade tomater, buljongtärning, vin, vatten och grädde, och koka i 15 minuter.

3

Red av och smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken i bitar och sjud ett par minuter tills den är klar. Rör i skalade räkor och dill och servera.

4

Aioli: Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök och paprikapulver.

5

Vitlöksbröd: Rör ihop rumsvarmt smör, persilja och pressad vitlök. Dela baguetten på längden och bred smör på halvorna. Strö över ost och gratinera tills den fått fin färg, ca 10 minuter. Skär baguetten i bitar och servera till grytan.


Recept