RECEPT FRÅN HJ

Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g blandad fiskfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 1 st fänkål
  • 0.5 st purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk dillfrön
  • 500 g krossade tomater med chilismak
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk maizena redning
  • salt och peppar
  • 1 dl hackad dill
  • Aioli:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 krm paprikapulver
  • Vitlöksbröd:

  • 1 st baguette
  • 100 g smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl riven ost
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skär fisken i bitar och skala räkorna.

2

Ansa och strimla fänkål och purjolök och fräs det mjukt i en gryta med smör. Tillsätt pressad vitlök, dillfrön, krossade tomater, buljongtärning, vin, vatten och grädde, och koka i 15 minuter.

3

Red av och smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken i bitar och sjud ett par minuter tills den är klar. Rör i skalade räkor och dill och servera.

4

Aioli: Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök och paprikapulver.

5

Vitlöksbröd: Rör ihop rumsvarmt smör, persilja och pressad vitlök. Dela baguetten på längden och bred smör på halvorna. Strö över ost och gratinera tills den fått fin färg, ca 10 minuter. Skär baguetten i bitar och servera till grytan.


Recept