Festlig kycklinggryta

Grytan är gjord med kycklinglårfiléer som är både möra och saftiga.

Du behöver

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 10 st schalottenlökar
  • 1 st minimorot 150 g
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 msk soja
  • apelsinskal rivet av en 1/2 apelsin
  • 1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad
  • 5 st salladslökar
  • 0.5 msk vetemjöl
  • 1 dl mellangrädde
  • 0.5 st burk aprikoser

Gräddsås:

sky ca 2 dl silad från stekningen,
2 dl hönsbuljong av tärning
2.5 msk vetemjöl
2 msk vermouth vit
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Bryn kycklinglåren vackert gyllene runtom. Lägg över dem i en gryta.

2
Skala lökarna och lägg ner dem i grytan tillsammans med morötterna. Låt allt fräsa ca 10 minuter. Rör då och då i grytan.

3
Krydda med salt och peppar. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, rivet apelsinskal och dragon. Låt allt puttra under lock ca 20 minuter.

4
Ansa salladslöken och skär den i mindre bitar. Lägg ner den i grytan när ca 5 minuter återstår.

5
Skaka samman mjölet med grädde och rör ner det i grytan. Lägg i avrunna aprikoser och låt grytan småputtra i ytterligare några minuter. Bjud grytan tillsammans med luftigt ris.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top