Festkyckling Marengo

Kyckling Marengo är en god och festlig gryträtt som har fått sitt namn efter slaget vid Marengo i mellanitalien. Där besegrade kejsare Napoleon österrikarna i juni 1800. Tomaterna, som gör grytan komplett, tillkom ca 100 år senare då de blev kända i Europa! Gyllenstekta brödskivor på kanten gör grytan extra festlig.

Du behöver

  • 1 st kyckling ca 1200 g
  • 1 tsk salt
  • 1.5 krm vitpeppar
  • 9 st steklök små
  • 200 g champinjoner
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 1 st tomater burk hela
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 3.5 skiva formfranska
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1.5 msk smör eller margarin
  • persilja hackad

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj kycklingen och torka av den. Dela den i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingbitarna gyllene runtom i lite matfett. Lägg över dem i en gryta.

2
Skala löken. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs löken i lite matfett och lägg över den i grytan. Stek svampen i lite matfett och lägg över den också i grytan.

3
Strö över mjölet och rör om. Späd med tomaterna med sitt spad och vin. Smula ner buljongen. Låt grytan småputtra under lock på svag värme ca 25-30 minuter eller tills köttet är mört och genomkokt. Smaka av.

4
Kantskär brödet och dela det i trekanter. Skala vitlöken. Stek brödskivorna i lite matfett frasiga och gyllene på båda sidorna. Gnid vitlöksklyftan mot den ena sidan på bröden. Strö över hackad persilja och ställ brödskivorna runt grytans kant. Bjud kokt potatis eller kokt ris till.

Scroll to Top