Fänkålsgratäng

Bjud kokt pasta eller ris till den här goda gratängen.

Du behöver

  • 3.5 st fänkålsstånd
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 200 g rotselleri
  • 1 st burk krossade tomater
  • salt peppar
  • 1 st lagerblad
  • 250 g mozzarella
  • 0.5 dl pinjekärnor

Garnering:

oregano

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Ansa fänkålen. Lägg den i kokande lättsaltat vatten och låt den koka knappt mjuk ca 15 minuter. Låt fänkålen rinna av. Dela varje stånd i ca 3 bitar och lägg fänkålen i smord eldfast form.

2
Skala lök, morötter och selleri och tärna det fint. Fräs hacket i lite matolja.

3
Tillsätt tomatkross, salt, peppar och lagerblad. Låt allt puttra på svag värme ca 15 minuter. Ta upp lagerblad. Smaka av.

4
Häll tomatsåsen över fänkålen.

5
Skär osten i skivor och lägg den ovanpå fänkålen.

6
Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter i 225°.

7
Rosta under tiden pinjenötterna i en torr het panna. Strö nötterna över gratängen. Garnera med färsk oregano.

Scroll to Top