Falafel med tahinisås

Du behöver 1 st gul lök 4 st vitlöksklyftor 2 dl bladpersilja 1 st ägg 0.5 tsk svartpeppar 0.5 tsk cayennepeppar 1 tsk mald koriander...

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 dl bladpersilja
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk mald koriander
  • 1.5 tsk salt
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk spiskummin
  • olivolja till stekning

Tahiniyoghurt

2 msk tahini
2 msk färskpressad citronsaft
1 st vitlöksklyfta
2 dl grekisk yoghurt alt turkisk eller rysk yoghurt
2 msk olivolja
salt
svartpeppar nymald

Servera med:

pitabröd
sallad
tomat
rödlök
saltgurka

Gör så här

1

Blötlägg kikärterna i rikligt med kallt vatten i minst 12 timmar. Låt ärterna rinna av i ett durkslag. Mixa dem.

2

Finhacka lök, vitlök och persilja. Blanda hacket, ägget och kryddorna med ärterna. Tillsätt bakpulver. Låt smeten stå i ca 1 timme.

3

Forma smeten till små, platta bullar. Låt dem vila kallt i minst 15 minuter. Stek i rikligt med olivolja eller fritera dem i ca 4 minuter.

4

Blanda ingredienserna till tahiniyoghurten.

5

Servera bullarna med pitabröd, salladsblad, tomat, rödlök, saltgurka och tahiniyoghurt.


Kommentar:
Nyfriterade och spiskummindoftande, med krispiga grönsaker och en god sås med sesam- och citronsmak. Nyttigt, enkelt och väldigt gott!

Tips! Om du tycker det är svårt att få bullar att hålla samman kan du blanda ner 1–2 msk vetemjöl.

Scroll to Top