Du behöver
- 1 st gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 dl bladpersilja
- 1 st ägg
- 0.5 tsk svartpeppar
- 0.5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk mald koriander
- 1.5 tsk salt
- 2 tsk mald kanel
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk spiskummin
- olivolja till stekning
Tahiniyoghurt
2 msk tahini
2 msk färskpressad citronsaft
1 st vitlöksklyfta
2 dl grekisk yoghurt alt turkisk eller rysk yoghurt
2 msk olivolja
salt
svartpeppar nymald
Servera med:
pitabröd
sallad
tomat
rödlök
saltgurka
Gör så här
Blötlägg kikärterna i rikligt med kallt vatten i minst 12 timmar. Låt ärterna rinna av i ett durkslag. Mixa dem.
Finhacka lök, vitlök och persilja. Blanda hacket, ägget och kryddorna med ärterna. Tillsätt bakpulver. Låt smeten stå i ca 1 timme.
Forma smeten till små, platta bullar. Låt dem vila kallt i minst 15 minuter. Stek i rikligt med olivolja eller fritera dem i ca 4 minuter.
Blanda ingredienserna till tahiniyoghurten.
Servera bullarna med pitabröd, salladsblad, tomat, rödlök, saltgurka och tahiniyoghurt.
Nyfriterade och spiskummindoftande, med krispiga grönsaker och en god sås med sesam- och citronsmak. Nyttigt, enkelt och väldigt gott!
Tips! Om du tycker det är svårt att få bullar att hålla samman kan du blanda ner 1–2 msk vetemjöl.