Du behöver

  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl + extra till utbakning
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret. Blanda i en bunke med mjölk, smulad jäst och salt. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 ½–2 timmar, tills degen svällt upp ordentligt.

2

Värm ugnen till 175°. Sätt en stor teflonbelagd stekpanna på medelvärme på spisen.

3

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut den till en 2 centimeter tjock platta. Stansa ut runda kakor med ett glas eller kakmått, cirka 8 centimeter i diameter.

4

Grädda bröden i omgångar i pannan, några minuter på varje sida, tills de fått färg. Lägg efterhand på en bakpappersklädd plåt. Grädda färdigt bröden i ugnen i 6–10 minuter.

5

Låt svalna på galler under bakduk. Bröden går utmärkt att frysa.


Kommentar:
English muffins liknar inte alls det vi i Sverige kallar muffins, utan är platta brödbullar som gärna äts till frukost. I England är degen ofta lite söt, men vi har hoppat över sockret för en mer skandinavisk variant. Nyrostade, med en klick smör blir de helt oemotståndliga.

Recept