RECEPT FRÅN HJ

Engelsk fruktkaka

Kakan blir ännu godare av att stå ett par dagar väl inpackad innan den avnjuts.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
1 styck

Du behöver

  • 75 g torkade fikon
  • 0.5 dl pressad apelsinsaft
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g röda cocktailbär
  • 100 g korinter
  • 100 g apelsinskal På burk. Du hittar dem i bakhyllan i butiken
  • 1 dl valnötter
  • 0.5 dl hasselnötter
  • Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 1.5 msk vatten
  • röda cocktailbär
  • hasselnötter
  • apelsinskal
  • Ugn: 150º

Gör så här

1

Skär fikonen i mindre bitar och blanda dem med apelsinsaften.

2

Rör rumsvarmt smör och socker poröst, gärna med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.

3

Blanda mjöl, bakpulver, hackade cocktailbär, korinter, apelsinskal, hackade valnötter och hackade hasselnötter, och rör ner i smeten. Rör ner fikon med saft.

4

Häll smeten i en smord och bröad form, 2 l. Grädda i nedre delen av ugnen, 1 timme och 10 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Låt svalna i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.

5

Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över kakan. Garnera med cocktailbär, hasselnötter och apelsinskal.


Recept