Du behöver
- 75 g torkade fikon
- 0.5 dl pressad apelsinsaft
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 st ägg
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g röda cocktailbär
- 100 g korinter
- 100 g apelsinskal På burk. Du hittar dem i bakhyllan i butiken
- 1 dl valnötter
- 0.5 dl hasselnötter
Glasyr:
2 dl florsocker
1.5 msk vatten
röda cocktailbär
hasselnötter
apelsinskal
Ugn: 150º
Gör så här
Skär fikonen i mindre bitar och blanda dem med apelsinsaften.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst, gärna med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, hackade cocktailbär, korinter, apelsinskal, hackade valnötter och hackade hasselnötter, och rör ner i smeten. Rör ner fikon med saft.
Häll smeten i en smord och bröad form, 2 l. Grädda i nedre delen av ugnen, 1 timme och 10 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Låt svalna i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över kakan. Garnera med cocktailbär, hasselnötter och apelsinskal.