RECEPT FRÅN HJ

Dansk fläskstek med spröd svål

Svålen är en delikatess!

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner
21 röstande.

Du behöver

    Det här behövs för ca 6 port:

  • 1.5 kilon kotlettrad eller färsk skinka med svål
  • 2 teskedar salt
  • 2 kryddmått peppar
  • 1 tesked ingefära
  • apelsin saft av 1
  • Sås:

  • 5 deciliter sky + vatten
  • 2 matskedar smör eller margarin
  • 3 matskedar vetemjöl
  • 1.5 deciliter grädde
  • pressad apelsinsaft
  • salt peppar
  • Ugn: 250°-160°

Gör så här

1
Be att få svålen ribbad i affären eller skär själv med en vass kniv ner en bit i fettlagret.
2
Fyll en långpanna till ca 1/3 med vatten och ställ in den i 250° varm ugn. Låt vattnet koka i långpannan. Lägg sedan i steken med svålsidan nedåt. Låt den stå ca 15 minuter i ugnen. Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 160°.
3
Blanda samman salt, peppar och ingefära. Torka av köttet igen och gnid in det med kryddblandningen, se till så att det kommer kryddor mellan ribborna också.
4
Lägg köttet på galler över långpannan med svålsidan uppåt och ringla över pressad apelsinsaft. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar 75° för kotlett och 85° för skinkstek, ca 1 1/2-2 timmar.
5
Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med skyn och låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och eventuellt pressad apelsinsaft.
6
Låt köttet vila en stund innan det skäres upp och serveras tillsammans med kumminpotatis, äppelsalsa, katrinplommon, sås och grönsaker.

Recept