Du behöver
- 1.5 kg kotlettrad eller färsk skinka med svål
- 2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1 tsk ingefära
- apelsin saft av 1
Sås:
5 dl sky + vatten
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1.5 dl grädde
pressad apelsinsaft
salt peppar
Ugn: 250°-160°
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Be att få svålen ribbad i affären eller skär själv med en vass kniv ner en bit i fettlagret.
2
Fyll en långpanna till ca 1/3 med vatten och ställ in den i 250° varm ugn. Låt vattnet koka i långpannan. Lägg sedan i steken med svålsidan nedåt. Låt den stå ca 15 minuter i ugnen. Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 160°.
3
Blanda samman salt, peppar och ingefära. Torka av köttet igen och gnid in det med kryddblandningen, se till så att det kommer kryddor mellan ribborna också.
4
Lägg köttet på galler över långpannan med svålsidan uppåt och ringla över pressad apelsinsaft. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar 75° för kotlett och 85° för skinkstek, ca 1 1/2-2 timmar.
5
Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med skyn och låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och eventuellt pressad apelsinsaft.
6
Låt köttet vila en stund innan det skäres upp och serveras tillsammans med kumminpotatis, äppelsalsa, katrinplommon, sås och grönsaker.