Coq au vin

En värmande gryta som vinner på att lagas i god tid och stå och dra åt sig de olika smakerna.

Du behöver

  • 2 st kyckling
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 2 st purjolök
  • 3 st morötter
  • 75 cl vin enkelt rött
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 st lagerblad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 15 st smålök
  • 250 g champinjoner färska

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Tina kycklingarna om de är djupfrysta. Skär dem i mindre bitar och torka dem väl. Bryn kycklingbitarna runtom i lite matfett i en stekpanna. Lägg över köttet i en större gryta (inte oemaljerad järngryta som kan ge ful färg på maten). Salta och peppra.

2
Ansa och strimla purjolökarna. Skala och skär morötterna i stavar. Strimla fläsket.

3
Fräs fläsket i stekpannan. Tag upp det och lägg det åt sidan. Fräs morotsstavar och purjolök i fettet efter fläsket. Lägg över grönsakerna i grytan.

4
Tillsätt vin, timjan, lagerblad och pressad vitlök. Låt allt småputtra under lock i ca 20 minuter.

5
Skala under tiden smålöken. Skär svampen i imndre bitar. Fräs lök och svamp i lite matfett. Lägg över det i grytan och tillsätt det stekta fläsket.

6
Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter under lock. Smaka av grytan som ska vara mustig. Strö över klippt persilja strax innan grytan ska serveras. Bjud kokt ris eller kokt potatis till.

Scroll to Top