Du behöver
- 1.5 dl glutenfri mjölmix
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 1 dl kokande vatten
Citronkräm:
2 st ägg
2 dl socker
0.5 dl pressad citronsaft
1.5 tsk rivet citronskal
50 g fast fett eller 1/2 dl flytande
1.5 dl vispgrädde
Garnering:
plommon druvor eller aprikoser
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Smörj och bröa en bakform som rymmer 1 1/2 l. Använd glutenfritt ströbröd, kokosflingor eller Po-fiber att bröa med.
2
Mät upp mjölmix, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa 2 ägg med 2 dl socker till en pösig massa. Häll de torra ingredienserna över äggsmeten och tillsätt 1 dl kokande vatten. Vattnet ska vara bubblande hett och tas direkt från spisen. Rör om så att ingredienserna blandas.
3
Skrapa ned smeten i bakformen. Ställ in den i 200° varm ugn direkt och grädda på mittfalsen i 30 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna.
4
Gör citronkrämen. Vispa 2 ägg med 1 dl socker i en kastrull och låt det sjuda tills blandningen börjar tjockna. Fortsätt vispa hela tiden och blanda i pressad citronsaft och rivet citronskal mot slutet. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt fast fett i småklickar eller flytande fett. Vispa 1–1 1/2 dl grädde och blanda med citronkrämen.
5
Dela kakan och lägg hälften av krämen mellan bottnarna. Täck kakan med resten av citronkrämen och garnera med något du tycker passar, t ex plommon, druvor eller aprikoser. Ställ gärna in tårtan i kylen någon timme innan du serverar den.