Citronmoussetårta

En ljuvlig, len dessert som står klar i kylen.

Du behöver

  • 300 g mandelmassa
  • 3 st ägg

Fyllning:

4 st gelatinblad
3 st ägg
1.5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 st citron saften av 1 stor
0,5 st citron skal av
1 dl kesella

Garnering:

100 g hallon
2 st kiwifrukter

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Riv mandelmassan grovt. Vispa samman den med äggen. Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.

2
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna. Tag ut kakan och diska av formen. Lägg tillbaka kakan i formen.

3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 6-8 minuter.

4
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med florsocker ljust och pösigt.

5
Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren skål. Vispa grädden till hårt skum i en annan skål.

6
Häll citronsaften i en liten kastrull. Krama vätskan ur gelatinbladen och lägg ner dem i citronsaften. Värm på svag värme och låt gelatinbladen smälta. Låt det svalna lite.

7
Häll ner gelatinblandningen i äggulesmeten under omrörning. Tillsätt rivet citronskal och kesella. Rör sedan ner grädden och till sist äggvitorna.

8
Häll smeten över kakan och täck med folie. Ställ formen att stelna minst 4 timmar i kylen. Garnera med hallon och tärnad kiwi.

Scroll to Top