RECEPT FRÅN HJ

Chokladmoussetårta

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
12 bitar

Du behöver

    Botten:

  • 100 g smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Mörk chokladmousse:

  • 100 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st gelatinblad
  • Mjölkchokladmousse:

  • 150 g mjölkchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st gelatinblad
  • 100 g vit choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st gelatinblad
  • Garnera med:

  • kakao
  • choklad vit och ljus, hyvlad
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och rör ner socker och ägg. Blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker.

2

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna.

3

Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Vispa 2 1/3 av grädden tills den är fast. Koka upp resterande 2/3 dl.

4

Smält den mörka chokladen i ett vattenbad, häll över den varma grädden och rör till en slät smet.

5

Ta upp gelatinbladet och låt smälta i chokladsmeten. Låt svalna. Blanda ner en klick grädde i chokladsmeten och vänd sedan ner i den vispade grädden. Bred moussen på chokladbotten och låt stå kallt i 1 timme.

6

Gör mjölkchoklad- och vit chokladmousse på samma sätt. Låt hela tårtan stå kallt i minst tre timmar. Garnera med siktad kakao och hyvlad choklad.


Kommentar:
En fin tårta som ta lite tid att göra men håller fint ett par dagar i kylen. Värm chokladkakan ca 10 sekunder i mikro så går det fint att hyvla vackra spån till garnering.

Recept