Du behöver
- 150 g mörk choklad
- 50 g smör
- 1.5 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 0.5 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 2.5 dl vetemjöl
Tosca:
50 g smör
4 msk strösocker
4 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1.5 dl sötmandel
Ugn: 200°
Gör så här
Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop rumsvarmt smör, farinsocker och socker med elvisp. Tillsätt äggen under vispning. Rör i vaniljsocker, kakao, bakpulver, mjöl och smält choklad. Arbeta ihop till en kladdig deg och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Tosca: Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, sirap, vaniljsocker, mjöl, mjölk och hackad mandel. Koka ihop någon minut. Låt toscan svalna.
Rulla bollar av degen och lägg i pappformar, gärna i muffinsplåt. Tryck en stor grop i varje med tummen. Fyll med toscasmet. Grädda i 15 minuter.
En mjuk chokladkaka med en söt och lite knaprig toscatopp.