RECEPT FRÅN HJ

Chili con carne-gryta

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner
2 röstande.

Du behöver

  • 2 stycken gula lökar
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 kilo högrev
  • 0.5 deciliter vetemjöl
  • 2 matskedar smör
  • salt och peppar
  • 1 matsked kakao
  • 3 matskedar farinsocker
  • 1 tesked chipotlepaste Santa Maria
  • 1 tesked spiskummin
  • 1 tesked koriander
  • 1 tesked oregano
  • 1 styck grön chilipeppar
  • 500 gram krossade tomater
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 0.5 deciliter chilisås
  • 2 matskedar kalvfond
  • 2 deciliter mörk öl
  • 1 burk kidneybönor 410 g
  • 1 burk vita bönor i tomatsås 415 g
  • Servera med:

  • gräddfil
  • cheddarost
  • majskolvar
  • ljust bröd

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök och stek det mjukt i en stekpanna med smör. Lägg över i en gryta.

2

Skär högreven i bitar och vänd bitarna i mjöl. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över köttet i grytan.

3

Tillsätt kakao, farinsocker, chipotlepaste, spiskummin, koriander, oregano, urkärnad och hackad chili, krossade tomater, tomatpuré, chilisås, fond och öl och småkoka under lock i 1 1/2 timme tills köttet är mört. Späd med vatten om det behövs.

4

Lägg i kidneybönor och vita bönor, och koka i 10 minuter till. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Servera med gräddfil, riven cheddarost, majskolvar och bröd.


Recept