RECEPT FRÅN HJ

Cheesecake med varmrökt lax och ansjovis

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
8 bitar

Du behöver

    Botten

  • 100 g smör
  • 100 g kavring
  • 100 g knäckebröd
  • Fyllning

  • 200 g varmrökt lax
  • 1 st liten burk ansjovis
  • 1 st liten rödlök
  • 4 st gelatinblad
  • 250 g kesella
  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk ansjovisspad
  • 1 dl hackad dill
  • salt och nymald vitpeppar
  • Garnera med

  • rödlök
  • gräslök
  • citron
  • dill

Gör så här

1

Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna. 

2

Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen kallt i minst 1 timme.

3

Fyllning: Dela laxköttet i små bitar. Finhacka ansjovis och lök. Spar ansjovisspadet.

4

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Blanda kesella, gräddfil och ansjovisspad. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.

5

Rör ner gelatinblandningen i kesellasmeten. Blanda i lax, ansjovis, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.

6

Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med platsfolie. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med hackad rödlök, gräslök, citronklyftor och dillkvistar vid servering.


Kommentar:
Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, och är lika härlig som sommarlunch på bryggan.

Recept