Cheesecake med choklad och apelsin

Choklad och apelsin är alltid lika gott tillsammans. Här görs bottnen av Maryland Cookies, men det går också bra med enbart digestivekex eller glutenfria havredigestive.

8 bitar

Du behöver

  • 125 g smör
  • 250 g maryland cookies
  • 50 g digestivekex
  • 2 tsk kakao

Fyllning:

400 g färskost
1.5 dl strösocker
2 ägg
1.5 apelsin
75 g mörk choklad
2 dl crème fraîche
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Garnera med:

mörk choklad
skållad mandel, skalad och rostad
apelsinklyftor

Ugn: 175°

Gör så här

1

Botten: Smält smöret och låt det svalna. Smula kakor och kex, gärna i matberedaren. Blanda i smör och kakao. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Låt vila i kylen, ca 1 timme. Förgrädda mitt i ugnen, ca 5 minuter.

2

Fyllning: Vispa ihop färskost och socker. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt apelsinskal och -saft. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 30 minuter. Låt svalna något.

3

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i mikron. Ta skålen från värmen och blanda i crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred chokladsmeten över kakan. Grädda ca 5 minuter. Låt kallna.

4

Vid servering: Strö över strimlad mörk choklad och skållade, skalade och rostade mandlar. Lägg på tunt skurna apelsinklyftor.

Scroll to Top