Butterkaka

Butterkaka, även kallad systerkaka, består av sammansatta bullar med fyllning av både vaniljkräm och mandelmassa. Den populära kakan har fått sitt namn efter det tyska och engelska ordet för smör, ?butter?.

Du behöver

  • 20 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • vetemjöl knappt 6 dl

Vaniljkräm:

1 st äggula
1 msk strösocker
2 tsk vetemjöl
0.5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Mandelfyllning:

100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
0.5 tsk kardemumma
1 msk ljus sirap

Pensla med:

ägg

Garnera med:

2 dl florsocker
2 tsk vatten

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Vispa ihop äggula och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa i grädde och mjölk. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker. Rör ihop riven mandelmassa, smör, kardemumma och sirap.

3
Kavla ut degen till en platta 20×40 cm. Bred över mandelfyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i 5 cm breda bitar och ställ med snittytan upp i en smord form. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4
Pensla med uppvispat ägg och klicka vaniljkrämen över bullarna. Grädda i 35 minuter. Rör ihop florsocker och vatten och glasera den avsvalnade kakan.

Scroll to Top