Burgundisk gryta med vin

Du behöver 1 kg högrev 2 msk smör salt och peppar 2 msk tomatpuré 3 dl vatten 3 msk kalvfond 3 dl rött vin 2...

Du behöver

  • 1 kg högrev
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 3 dl rött vin
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 250 g steklök
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 140 g tärnad bacon
  • 2 st morötter
  • 2 msk maizena
  • majsstärkelse

Servera med:

potatispuré
haricots verts

Gör så här

1

Putsa köttet och dela i grytbitar. Bryn bitarna runt om i smör i stekpanna. Lägg över köttet i en gryta och krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatpuré, vatten, fond, vin, timjan och lagerblad. 

2

Skala och hacka gul lök och vitlök och lägg ner i grytan. Småkoka under lock i 1 1/2 timme.

3

Skala steklöken och bryn den tillsammans med champinjonerna i smör i stekpanna. Lägg ner i grytan. Stek baconet och lägg ner i grytan. Skala och dela morötterna i bitar och lägg ner i grytan. 

4

Koka i ca 30 minuter tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Servera med potatispuré och haricots verts.


Kommentar:
Tips: Koka upp steklöken med skal och spola sedan i kallt vatten så är den lättare att skala.

Scroll to Top