Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk 37º
- 100 g smör
- 1 st ägg
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 10 dl mjöl ca
Fyllning:
100 g mandelmassa
0.5 dl strösocker
75 g smör
0.5 g saffran
1 st sockerbit
1 tsk hett vatten
0.5 dl russin
Pensling:
1 st ägg
Garnera med:
2 dl florsocker
1 msk vatten
0.5 dl pistaschmandel
Ugn: 250º
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Häll på ljummen mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl till en smidig deg, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt, 1 1/2 timme.
Fyllning: Riv mandelmassan och rör ihop den med socker och rumsvarmt smör. Stöt ihop saffran och sockerbiten i en mortel. Häll på 1 tsk hett vatten och rör om. Blanda ner saffranet i fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en fyrkant som är ca 45×45 cm. Skär degen i rutor som är ca 9×9 cm. Lägg en klick fyllning på varje ruta och strö på russin. Vik in hörnen mot mitten och tryck till.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, ca 45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.
Garnering: Rör ihop florsocker och vatten och ringla över bullarna. Strö på hackad pistaschmandel.
Receptet räcker till 22 bullar.