Bröllopstårta med jordgubbs- och flädermousse

Till den här tårtan går det åt många ägg, massor av jordgubbar, ett antal deciliter grädde och rosa marsipan ? men ack så god den är. Tänk på att det behövs två bakformar med löstagbar kant och att receptet räcker till en tårta!

Du behöver

Botten:

5 st ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.25 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Jordgubbsmousse:

300 g jordgubbar
5 st gelatinblad
4 st äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Flädermousse:

3 st gelatinblad
0.5 dl flädersaft koncentrerad
2 st äggulor
0.5 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Garnera med:

3 dl vispgrädde
400 g marsipan rosa
250 g jordgubbar
10 st hallon

Ugn: 175°

8 bitar

Gör så här

1
Botten: Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver noga och sikta ner i smeten, och vänd försiktigt så allt blandas. Häll upp smeten i två smorda och bröade formar, 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter. Låt kallna.

2
2 Jordgubbsmousse: Mixa jordgubbarna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med en sked av jordgubbspurén. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Blanda ner de smälta gelatinbladen och resten av jord-gubbspurén i äggulorna. Vänd ner grädden. Låt moussen stelna i kylen, ca 10 minuter.

3
Flädermousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med 1 msk av flädersaften. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Rör ner gelatinbladen och resten av flädersaften i äggulorna. Vänd ner grädden. Låt moussen stelna i kylen, 10 minuter.

4
Dela varje botten i två bottnar.

5
Bred jordgubbsmousse på en botten. Lägg på en botten och bred på flädermousse. Lägg på en botten och bred på jordgubbsmousse och lägg på sista bottnen. Låt gärna tårtan stå och stelna till i kylen någon timme innan garnering. Bred grädde runt om och ovanpå tårtan. Kavla ut marsipanen och sporra ut en kant till tårtan och tryck fast den runt kanten. Garnera uppe på tårtan med jordgubbar och hallon.

Scroll to Top