RECEPT FRÅN HJ

Briochekransar med äpple

Degen blir bäst om alla ingredienser är rumsvarma.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
2 stycken
0 röstande.

Du behöver

    2 kransar:

  • 50 gram jäst
  • 2.5 deciliter mjölk 37º
  • 1 kryddmått salt
  • 1.5 deciliter strösocker
  • 3 stycken ägg
  • 300 gram smör
  • Fyllning:

  • 75 gram smör
  • 1 deciliter strösocker
  • 2 teskedar kanel
  • 2 stycken äpplen
  • 14 deciliter vetemjöl
  • Pensling:

  • ägg
  • mandelspån
  • Ugn: 200º

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Häll på ljummen mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, till en smidig deg, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt, i 1–1 1/2 timme.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 50x30 cm.

3

Fyllning: Bred på rumsvarmt smör på degplattorna och strö över socker och kanel. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och lägg klyftorna på degen. Rulla ihop från långsidan och forma en krans.

4

Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och skär snitt med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt, ca 45 minuter.

5

Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.


Kommentar:
Receptet räcker till två kransar.

Recept