Du behöver
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0.5 dl mjölk
- 1 dl pistaschnötter hackade
- 2 msk strösocker
Fyllning:
2 st gelatinblad
250 g kesella 10 %
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
125 g blåbär
Ugn: 250º
Det här behövs:
Gör så här
1
Vispa ägg och socker pösigt.
2
Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölken.
3
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Strö över de hackade pistaschnötterna. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 5 minuter.
4
Sockra på kakan när du tagit ut den ur ugnen. Stjälp upp kakan på smörpapper. Dra bort bakplåtspapperet. Fukta eventuellt papperet med lite vatten om det inte släpper.
5
Låt kakan kallna under långpannan. Då spricker inte kakan när den ska rullas ihop.
6
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och smält gelatinet i en kopp i mikron 10 sekunder på full effekt eller i en kastrull på spisen.
7
Blanda kesella, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Ta en stor sked av smeten och rör ner i de smälta gelatinbladen och rör om. Blanda sedan genast blandningen med resten av kesellablandningen.
8
Tillsätt blåbären och rör om. Ställ fyllningen i kylen tills den får moussekonsistens, ca 30 minuter.
9
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop från långsidan. Skär upp rulltårtan i bitar.
Skuren i lite tjockare bitar blir rulltårtan fina bakelser med en klick grädde, blåbär och en mynta- eller citronmelisstopp.