Blåbärsbröd

Ett saftigt skållat rågbröd med surdeg och blåbär.

Du behöver

Skållning:

2 3/4 st rågflingor
4.5 dl rågmjöl fint
5 dl vatten 100

Degsättning:

10.5 dl vetemjöl
25 g jäst
100 g blåbär
0.25 dl rapsolja kallpressad
1.25 dl brödsirap
2 tsk salt
1.5 msk anis stött
0.75 dl rågmjöl surdeg av

Ugn: 250° och 200°

Det här behövs till 2 korgbröd:

Gör så här

1
Lägg rågflingor och rågmjöl i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Låt svalna över natten.

2
Tillsätt mjöl, jäst, blåbär, olja, sirap, salt, anis, fänkål och surdeg. Arbeta degen, ca 10 minuter i köksmaskinen. Låt den jäsa i minst 1 timme, gärna 2.

3
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma den och lägg i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till i mitten på bröden. Låt dem jäsa övertäckta, ca 30 minuter.

4
Vänd upp bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare, ca 20 minuter.

5
Skåra bröden med en vass kniv och sätt in i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen direkt till 200° och grädda bröden, ca 40 minuter.

6
Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.

Scroll to Top