RECEPT FRÅN HJ

Bästa köttfärsgratängen

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 gram köttfärs
  • 2 matskedar smör
  • 1 styck gul lök
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 0.5 deciliter chilisås
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 2 matskedar kalvfond
  • 400 gram krossade tomater
  • 0.5 deciliter vatten
  • 2 teskedar oregano
  • salt och peppar
  • 1 kilo potatis
  • 175 gram färskost med tomater
  • 2 deciliter matlagningsgrädde
  • 1.5 deciliter riven ost
  • Servera med:

  • sallad
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Fräs färsen smulig i en stekpanna med smör. Skala och hacka löken och låt den fräsa med färsen.

2

Tillsätt tomatpuré, chilisås, pressad vitlök, fond, krossade tomater, vatten och oregano, och koka ihop i 15 minuter. Salta och peppra.

3

Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis och köttfärssås i en smord ugnsform.  Avsluta med potatis. 

4

Vispa ihop färskost och grädde, och häll i formen. Strö över ost och gratinera tills potatisen är mjuk, ca 1 timme. Servera med sallad.


Recept