Basilikamarinerad fläskfilé

Den här fläskfilén med basilika, vitlök och parmesanost är en av mina sommarfavoriter.

Du behöver

  • 1.2 kg fläskfilé
  • 14 dl vatten
  • 4 st köttbuljongtärningar
  • 6 st lagerblad
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 20 st svartpepparkorn

Basilikamarinad:

3 st vitlöksklyftor
3 msk vit balsamvinäger
3 dl basilikablad
1 dl olivolja
0.5 dl buljong från köttet
2 dl parmesanost finriven
flingsalt nymald peppar

Garnera med:

grönsallad
jordgubbar
pinjenötter rostade
basilikablad

Servera med:

färskpotatis ugnsrostad med färsk rosmarin och svarta oliver

Gör så här

1
Putsa köttet och stick in en termometer i köttets tjockaste del.

2
Koka upp vatten, buljongtärningar, lagerblad, hela vitlöksklyftor och pep-parkorn i en traktörpanna. Lägg i köttet och sjud sakta under lock tills termometern visar 72º.

3
Låt köttet kallna i buljongen. Låt sedan köttet dra i buljongen i kylen, i minst 3–4 timmar, men helst över natten.

4
Marinad: Mixa vitlök, vinäger, basilika, olja, buljong och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

5
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Häll över en del av marinaden och låt marinera någon timme före servering.

6
Vid servering: Häll på resten av marinaden och garnera med salladsblad, jordgubbar, pinjenötter och basilika. Servera med ugnsrostad färskpotatis med färsk rosmarin och svarta oliver.

Scroll to Top