Du behöver
- 2 st kalkonfilé à 300 g
- flingsalt, nymald peppar
- 1 dl aprikoser torkade
- 1 dl katrinplommon
- 2 msk färsk ingefära riven
- 1 st apelsin rivet skal
- 2 tsk flytande honung
- smör till stekning
- bindgarn
Äppelsås:
1 st bananschalottenlök
1 st äpple
smör till stekning
4 dl vatten
3 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
1.5 msk majsstärkelse Maizena
0.5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja
Cheddarmos:
12 st potatis mjöliga
2 dl mjölk
1 krm muskot riven
2 dl cheddarost riven
flingsalt, nymald peppar
Ugn: 175°
Gör så här
Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Krydda runt om med salt och peppar. Hacka aprikoser och katrinplommon och blanda med ingefära, apelsinskal och honung. Fyll filéerna med blandningen och bind ihop med bindgarn.
Bryn filéerna runtom i en stekpanna med smör. Lägg över i ugnsform. Stick in en köttermometer i köttet och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 72º.
Äppelsås: Skala och hacka lök och äpple, och fräs ett par minuter i en kastrull med smör. Häll på fond och vin, och sjud utan lock i 10–15 minuter. Mixa såsen slät. Rör ut majsstärkelsen i grädden och tillsätt till såsen och under omrörning, 2–3 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Vispa i 2 msk smör klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.
Cheddarmos: Skala potatisarna och skär dem i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken och vispa ner i moset. Blanda i riven muskot och cheddarost. Smaka av med flingsalt och nymald peppar.