Aprikosfylld kalkonfilé med äppelsås

Torkad frukt, ingefära och apelsin som gör sig utmärkt ihop med kalkon. En frisk äppelsås och ett gott mos med cheddarost smakar härligt till!

Du behöver

  • 2 st kalkonfilé à 300 g
  • flingsalt, nymald peppar
  • 1 dl aprikoser torkade
  • 1 dl katrinplommon
  • 2 msk färsk ingefära riven
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 2 tsk flytande honung
  • smör till stekning
  • bindgarn

Äppelsås:

1 st bananschalottenlök
1 st äpple
smör till stekning
4 dl vatten
3 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
1.5 msk majsstärkelse Maizena
0.5 dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja

Cheddarmos:

12 st potatis mjöliga
2 dl mjölk
1 krm muskot riven
2 dl cheddarost riven
flingsalt, nymald peppar

Ugn: 175°

Gör så här

1

Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Krydda runt om med salt och peppar. Hacka aprikoser och katrinplommon och blanda med ingefära, apelsinskal och honung. Fyll filéerna med blandningen och bind ihop med bindgarn.

2

Bryn filéerna runtom i en stekpanna med smör. Lägg över i ugnsform. Stick in en köttermometer i köttet och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 72º.

3

Äppelsås: Skala och hacka lök och äpple, och fräs ett par minuter i en kastrull med smör. Häll på fond och vin, och sjud utan lock i 10–15 minuter. Mixa såsen slät. Rör ut majsstärkelsen i grädden och tillsätt till såsen och under omrörning, 2–3 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Vispa i 2 msk smör klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.

4

Cheddarmos: Skala potatisarna och skär dem i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken och vispa ner i moset. Blanda i riven muskot och cheddarost. Smaka av med flingsalt och nymald peppar.

Scroll to Top