RECEPT FRÅN HJ

Aprikosfylld kalkonfilé med äppelsås

Torkad frukt, ingefära och apelsin som gör sig utmärkt ihop med kalkon. En frisk äppelsås och ett gott mos med cheddarost smakar härligt till!

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 2 st kalkonfilé à 300 g
  • flingsalt, nymald peppar
  • 1 dl aprikoser torkade
  • 1 dl katrinplommon
  • 2 msk färsk ingefära riven
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 2 tsk flytande honung
  • smör till stekning
  • bindgarn
  • Äppelsås:

  • 1 st bananschalottenlök
  • 1 st äpple
  • smör till stekning
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 1 dl vitt vin
  • 1.5 msk majsstärkelse Maizena
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Cheddarmos:

  • 12 st potatis mjöliga
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm muskot riven
  • 2 dl cheddarost riven
  • flingsalt, nymald peppar
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Skär en längsgående ficka i kalkonfiléerna. Krydda runt om med salt och peppar. Hacka aprikoser och katrinplommon och blanda med ingefära, apelsinskal och honung. Fyll filéerna med blandningen och bind ihop med bindgarn.

2

Bryn filéerna runtom i en stekpanna med smör. Lägg över i ugnsform. Stick in en köttermometer i köttet och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 72º.

3

Äppelsås: Skala och hacka lök och äpple, och fräs ett par minuter i en kastrull med smör. Häll på fond och vin, och sjud utan lock i 10–15 minuter. Mixa såsen slät. Rör ut majsstärkelsen i grädden och tillsätt till såsen och under omrörning, 2–3 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Vispa i 2 msk smör klickvis. Nu ska såsen inte koka mer.

4

Cheddarmos: Skala potatisarna och skär dem i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken och vispa ner i moset. Blanda i riven muskot och cheddarost. Smaka av med flingsalt och nymald peppar.


Recept