RECEPT FRÅN HJ

Äppelpaj med citron

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 stycken

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 st ägg
  • Fyllning:

  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 200 g mandelmassa
  • 1 st citron rivet skal
  • 4 st äpplen
  • Servera med:

  • vispgrädde
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Låt degen vila i kylen, 30 minuter. Tryck ut degen i sex portionsformar med löstagbar kant eller i en stor pajform, 24 cm i diameter.

2

Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, ägg, riven mandelmassa och citronskal och värm under omrörning tills fyllningen tjocknar. Den får inte koka. Häll fyllningen i pajskalen/pajskalet. Skala eventuellt äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor. Lägg klyftorna vackert i fyllningen.

3

Grädda i nedre delen av ugnen., 30 minuter för portionspajerna eller 40 minuter för enstor paj. Servera med vispad grädde.


Recept