RECEPT FRÅN HJ

Äppelcrêpes

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 stycken

Du behöver

    Smet:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk rörsocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 dl standardmjölk
  • ägg
  • 25 g smält smör
  • smör
  • Fyllning:

  • 1 l äpplen fintärnade, med skalet kvar
  • 4 msk smör
  • 4 msk rörsocker
  • 1 st vaniljstång
  • 1 tsk kanel
  • Servera med:

  • rostade mandelspån
  • vaniljglass
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Blanda mjöl, socker, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa slätt igen. Rör ner det smälta, avsvalnade smöret.

2

Låt smeten dra cirka 1 timme. Vispa upp smeten.

3

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Häll i cirka 3/4 dl smet. Vicka pannan så det blir en tunn pannkaka.

4

Stek till crêpes på båda sidor på medelstark värme.

5

Fyllning: Stek äppelbitarna mjuka i smör. Blanda i socker, vaniljfrön och kanel. Låt koka ihop ett par minuter.

6

Fördela fyllningen i ena hörnet på pannkakorna. Vik över pannkakan två gånger, så det bildas en trekant.

7

Lägg över pannkakorna i en ugnsfast form som smorts med rikligt med smör. Strö lite rörsocker över pannkakorna.

8

Gratinera i övre delen av ugnen tills sockret smält, cirka 8 minuter. Ta ut och strö över rostade mandelspån. Servera genast med vaniljglass.


Kommentar:
Gratinerade crêpes som fylls med smörstekta och karamelliserade äpplen – kan det bli annat än gott?! Och som kronan på verket låter man en kula vaniljglass smälta över härligheten.

Recept