RECEPT FRÅN HJ

Apelsintoscakaka

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
1 styck
0 röstande.

Du behöver

  • 100 gram smör
  • 1 deciliter mjölk
  • 0.5 deciliter vispgrädde
  • 1 styck apelsin
  • 2 stycken ägg
  • 1.5 deciliter strösocker
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • 100 gram mandelmassa
  • Toscasmet:

  • 100 gram smör
  • 1 deciliter pressad apelsinsaft
  • 1 deciliter strösocker
  • 0.5 deciliter vetemjöl
  • 2 matskedar vispgrädde
  • 100 gram mandelspån
  • Ugn: 175º/200º

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll i mjölk, grädde och apelsinskal.

2

Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten.

3

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.

4

Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt apelsinsaft och socker och rör om. Vispa i mjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Höj ugnsvärmen till 200° och grädda tills den fått fin färg, ca 10 minuter


Recept