12 bitar
Du behöver
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 300 g mandelmassa
- 3 ägg
- 50 g sötmandel
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- rivet skal från 1 ½ apelsin + 2 dl pressad apelsinsaft (ca 2 apelsiner)
Glasyr:
2 dl florsocker
1.5 msk pressad apelsinsaft
Ugn: 175°
Gör så här
1
Blanda rumsvarmt smör, socker och riven mandelmassa i en skål och vispa det poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
2
Hacka mandeln och blanda den med mjöl och bakpulver, och rör ner i smeten. Blanda i apelsinskal och -saft.
3
Häll smeten i en smord och bröad form, som rymmer 1 1/2 l. Grädda i ca 1 timme. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Låt den vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.
4
Glasyr: Rör ihop florsocker och apelsinsaft och ringla över kakan.