RECEPT FRÅN HJ

Apelsin- och mandelkaka

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
12 bitar
0 röstande.

Du behöver

  • 200 gram smör
  • 1 deciliter strösocker
  • 300 gram mandelmassa
  • 3 stycken ägg
  • 50 gram sötmandel
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • 1.5 stycken apelsin rivet skal + 2 dl pressad apelsinsaft (ca 2 apelsiner)
  • Glasyr:

  • 2 deciliter florsocker
  • 1.5 matskedar pressad apelsinsaft
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Blanda rumsvarmt smör, socker och riven mandelmassa i en skål och vispa det poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.

2

Hacka mandeln och blanda den med mjöl och bakpulver, och rör ner i smeten. Blanda i apelsinskal och -saft.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, som rymmer 1 1/2 l. Grädda i ca 1 timme. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Låt den vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.

4

Glasyr: Rör ihop florsocker och apelsinsaft och ringla över kakan.


Recept