Amandas knäckbullar

Supergoda bullar med knäckig toscasmak. Amandas knäckbullar vann HJ:s tävling Bull-SM och utsågs till Sveriges godaste bullar 2015!

Du behöver

ca 45 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
175 g smör
1 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15.5 dl vetemjöl

Knäcksås och fyllning:

1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk ströbröd
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
50 g mandelspån

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Knäcksås och fyllning: Koka upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Sjud på medelvärme, 15–20 minuter. Temperaturen ska vara 100–110°. Ta kastrullen från värmen och rör i ströbröd. Låt svalna.

2
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.

3
Fyllning: Mät upp 1 1/2 dl av knäcksåsen och vispa ihop det med rumsvarmt smör och vaniljsocker. Krossa mandelspånen lätt medan de ligger i påsen.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på knäcksåsfyllningen och strö över mandelspån. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Ställ bitarna i pappersformar och låt dem jäsa övertäckta, 30 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Scroll to Top