Du behöver
- 2.5 msk havregryn
- 0.5 msk potatismjöl
- 0.5 dl matlagningsgrädde
- 250 g älgfärs eller nötfärs
- 0.5 msk lökpulver
- 0.5 tsk persillade
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0.5 msk kalvfond
- 1 st ägg litet
- 1 msk matfett
Sås:
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Servera med:
2 skiva bacon
1 st vitkål klyfta
rårörda lingon
potatis kokt
Gör så här
Blanda havregryn, potatismjöl och grädde i en skål och låt svälla 10 minuter.
Tillsätt färs, lökpulver, persillade, salt, peppar, fond och ägg och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen med vattensköljda händer till små biffar, och lägg dem på smörpapper.
Stek biffarna på medelvärme i en stekpanna med matfett, ca 3 minuter per sida. Ta upp dem och håll dem varma under folie.
Sås: Blanda vatten, fond, mjöl och grädde i en kastrull. Koka upp och omrörning och låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Strimla och fräs baconet i stekpannan. Tillsätt strimlad vitkål och fräs den mjuk under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera till biffarna tillsammans med sås, rårörda lingon och kokt potatis.