Äkta grekisk moussaka

Att äta äkta grekisk moussaka är en upplevelse. Lagar du moussakan efter det här receptet får du en rätt som helt och hållet ?smakar? Grekland.

Du behöver

  • 3 st aubergine medelstora
  • 2 tsk salt

Köttfärssås:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
400 g lammfärs
1 st burk krossade tomater
0.5 dl vin torrt vitt
1 msk persilja finhackad
1 msk timjan eller 1 tsk torkad
2 krm kanel mald
0.75 tsk salt

Ostsås:

5 dl mjölk
2.5 msk mjöl
2 msk smör eller margarin
1 st ägg
2 dl riven ost
salt peppar

Ugn: 175°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skär bort fästen på auberginerna. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Strö salt över dem och lägg dem i ett durkslag ca 45–60 minuter.

2
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i lite matolja. Tillsätt färsen och bryn den smulig. Tillsätt tomatkross, vin, örter, kanel och salt. Låt det småputtra ca 15 min. Rör då och då i det.

3
Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull. Till-sätt matfett och låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3 min. Ta ka-strullen från värmen och vispa ner ägg och riven ost. Smaka av med salt och peppar.

4
Krama ur vätska från auberginerna och torka av dem. Stek dem i lite matolja. Varva aubergineskivor och färssås i smord eldfast form. Börja och sluta med aubergineskivor. Häll ostsås över hela formen och grädda ca 45 min mitt i ugnen. Låt moussakan vila ca 5 min innan den bjuds med sallad.

Scroll to Top