Adventstårta med apelsingelé

Ska du bara baka en enda tårta i jul, baka då den här!

Du behöver

Botten:

150 g pepparkakor
75 g smör

Fyllning:

10 st gelatinblad
200 g färskost
5 dl turkisk yoghurt
3 dl florsocker
2 st apelsiner rivet skal och pressad saft
2 dl vispgrädde

Gelé:

3 st gelatinblad
2 dl pressad apelsinsaft ca 2 apelsiner

Garnera med:

pepparkakor
apelsinskal strimlat

ljus

Ugn: 200°

14–16 bitar

Gör så här

1
Botten: Mixa pepparkakorna till smulor. Smält smöret i en kastrull. Blanda smör och pepparkakssmulor och tryck ut dem med baksidan av en sked i en form med löstagbar kant, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Grädda i 10 minuter. Låt kallna.

2
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda färskost, yoghurt, florsocker, apelsinskal och apelsinsaft till en slät smet. Vispa grädden och rör ner i smeten.

3
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme i en kastrull. Låt svalna något och rör ner i apelsinsmeten. Häll smeten ovanpå bottnen i formen och ställ kallt att stelna i 3 timmar.

4
Gelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp gelatinbladen. Smält dem i en kastrull tillsammans med 1/2 dl av apelsinsaften. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften. Låt svalna i kylskåp tills gelén nästan är stel. Häll gelén över tårtan och låt den stelna helt. Lossa tårtan ur formen och garnera kanten runt om med pepparka-kor. Garnera med apelsinskal och sätt ljus i tårtan.

Scroll to Top