Romantisk rosenprakt i Skåne!

Blommande paradis är mina favoriter bland alla utflyktsmål på sommaren. Här kan man både inspireras och koppla av – och kanske hitta något nytt till den egna täppan. På Österlen i Skåne finns Den Engelska Trädgården, med blommande rum fyllda av charm och färgkoordinerade rabatter. Trädgården är fylld med sagolika Austinrosor som bjuder på ljuvlig väldoft.

Den engelska trädgården

Öppet i juli: Alla dagar kl 11-17. 

Öppet i augusti och september: Torsdag-söndag kl 11-17.

Entré: 60 kr för vuxna, barn upp till 15 år gratis i vuxens sällskap.

Hitta hit: Väg 9 mellan Simrishamn och Kivik, följ skyltarna mot Stenshuvuds nationalpark och därefter skyltar mot Den Engelska Trädgården.

Austinrosor att köpa: I plantshopen, som du kan besöka utan att betala entré.

Facebook och InstagramHär kan du hålla dig uppdaterad om vad som blommar!

Hemsida: www.denengelskatradgarden.se. Här kan du också läsa mer om de guidade rosenvandringar som bokas i förväg.

 

Den ljuvliga doften av rosor omsluter besökaren direkt vid entrén. En lång ekpergola leder in i Den Engelska Trädgården och på varje stolpe klättrar rosor i olika rosa nyanser. Detta är en trädgård med runt 50 olika rosensorter och drygt 20 av dem är Austinrosor – dessa engelska rosor som blivit så älskade.

Alla Austinrosor som växer här, intill Svabesholms kungsgård strax söder om Kivik på Österlen, är också kontrollerade och godkända av skaparen David Austins egen personal. Trädgårdsskaparna Maria Nilsson och Anette Cato har fått mycket beröm för sitt utsökta urval.

 De välklippta bokhäckarna som omgärdar Den Engelska Trädgården skyddar inte bara mot blåsten. De får de ljuvliga rosendofterna att stanna kvar i rummet, samtidigt som de ger en rofylld oas där du för en stund kan glömma världen utanför.

 Detta är en plats där det finns mycket av allt!

– Vi är inga minimalister, skrattar Anette Cato. Vi är maximalister!

 Maria och Anette träffades 2005. Två kontorsarbetande ekonomer med stora trädgårdsdrömmar. Anette hade just flyttat till Österlen efter många år i England, där hon och hennes man jobbat med Chelsea Flower Show, världens främsta trädgårdsmässa. När Maria fick nys om det tog hon kontakt. Kanske kunde de starta något tillsammans!

 De blev Trädgårdsfixarna på Österlen HB och jobbade i tio år med planering och skötsel av en mängd trädgårdar. Varje år sedan dess har Maria och Anette åkt till England – till olika grevskap – för att besöka och inspireras av de engelska trädgårdarna. Idén vaknade om att själva skapa en visningsträdgård, en engelsk trädgård fylld med känslor, rum med olika karaktär och väldigt mycket blommor – inte minst Austinrosor.

Romantisk rosenprakt i Skåne!
Den blommande pergolan i entrén, med den småblommiga klätterrosen Valdemar hälsar oss välkomna till Den Engelska Trädgården.

 Söder om Kivik fann de en övergiven trädgård, en plats som ingen brytt sig om på många år. Men bokhäckarna som omgärdade den, var exakt det rum som behövdes för att skapa den engelska drömmen. Med hjälp av ägaren Anders Thuresson, familj, vänner, maskiner och mängder av energi och envishet grävdes allt upp. Maria och Anette skapade en ritning och under ett år växte den fram – Den Engelska Trädgården.

 Som sig bör finns här dubbla, breda rabatter där rosorna får dominera. En rabatt i kalla färger – där rosor i alla tänkbara rosa nyanser får sällskap av perenner i purpur, rosa och vitt. Den andra rabatten har varma färger – rosor i allt från gräddvitt till varmgult och orange, samsas med perenner i blålila toner.

Romantisk rosenprakt i Skåne!
Anette Cato och Maria Nilsson har skapat sin dröm, en engelsk trädgård på Österlen.

– Den enda färg vi inte har är rött, säger Maria. Vi tycker att det är en svår nyans så den använder vi inte så mycket.

 En engelsk trädgård måste förstås också ha en Cottage garden, med en liten stuga som omgärdas av ett lantligt rum där allt i växtväg är välkommet. Här får rosorna växa bland sommarblommor, bärbuskar, fruktträd. Ja, allt du kan hitta i en täppa på den engelska landsbygden.

Romantisk rosenprakt i Skåne!
Lady of Shalott till vänster är en guldorange ros med stora doftande blommor. Gertrude Jekyll till höger är ljuvligt rosa.

– Vi ville skapa en visningsträdgård där du som besökare kan se rosorna i blom, uppleva färgerna och dofterna. Och sedan, om du vill, köpa rosen med dig hem, säger Anette. Alla doftar de magiskt.

– Sedan måste man komma ihåg att Austinrosor är framtagna för det engelska klimatet, säger Maria, de trivs därför bäst planterade i södra Sverige, i zon 1 och 2.

Romantisk rosenprakt i Skåne!
Växthuset längtst in har en klassisk engelsk touch.

– Men det går utmärkt att odla dem i kruka, det gör faktiskt David Austin själv! Men då kräver rosen extra omtanke och den måste tas in på vintern.

 Att ha Austinrosor i brudbuketten har blivit extra populärt sedan prinsessan Madeleine valde det till sitt bröllop.

– Det blir härligt “rufsiga” buketter, inte så stela som många andra, säger Maria och berättar att flera brudpar valt att gifta sig här i visningsträdgården.

 

Så lyckas du med Austinrosor
De trivs i det soligaste läget, men plantera helst inte mot en husvägg, om det inte är en klätterros.

Satsa på bra jord, gärna kompostjord om du inte har lerjord. Gödsla gärna med kogödsel – påsk och midsommar.

Vattna mycket. Inte bara vid nyplantering utan alltid. Vattna på roten, inte på bladen.

Plantera rosen djupt – det ska vara 10 cm upp till mark när rosen satts i jorden.

Klipp av överblommade blommor i juli, det gynnar återblomning i september. I augusti, när rosen är i vila, klipps hela blomklasen av, ner till ett friskt bladpar.

David Austin
David C.H. Austin föddes 16 februari 1926, en bondson med kärlek till blommor. Han började arbeta som trädgårdsmästare i början på 60-talet. Austins idé var att korsa gamla rosensorter med moderna rosor. Målet var att få fram en blomma med doften och mängden kronblad hos gamla rosensorter kombinerat med återblomning och den breda färgskala hos moderna rosor.

1961 kom hans första ros till försäljning, Rosa Constance Spry. David Austin, idag 92 år gammal, bor i Shropshire i England, på gården där han föddes. Här finns också hans visningsträdgård. Austin är jämngammal med Drottning Elizabeth II, som också är en god vän.

Scroll to Top