Wanja, 80 år: “Jag vill bli ännu starkare”

I sin ungdom rökte hon och sprang inte en meter. Men så började hon träna av en slump och i dag är gymmet Wanja Sjödins andra hem. Att hon nyligen fyllt 80 och överlevt en stroke hindrar inte henne från att greppa hantlarna. Hennes muskler imponerar!

Förra våren fick hon en stroke som kunde ha kostat henne livet – om hon inte varit så vältränad.

– Det värsta var att jag fick tre månaders träningsförbud av doktorn och en förmaning att inte försöka slå några mer personliga rekord när jag började igen. Så jag får ta det lite lugnare, vilket inte känns bra eftersom jag vill utvecklas och bli starkare, säger den 80-åriga krutgumman Wanja Sjödin.

En riktig stålmormor som ser oförskämt bra ut för sin ålder.

Wanja Sjödin

Ålder: 80 år.
Bor: Lägenhet i Gävle och sommarhus utanför Gävle.
Familj: Maken Kurt, 82, döttrarna Pia, 49, och Jessica, 45, samt fyra barnbarn.
Fritid: Träna på gym, fotografera, redigera foton och filmer, samt renovera på sommarhuset.
Övrigt: Var med i tv-programmet Veckans svensk på TV4 och gjorde 64 armhävningar. Har även varit med i Kan du slå en pensionär på SVT och vann då armhävningstävling mot två medelålder män. Har även varit med i dokumentären Nyfiken på döden.

 

– Gymmet är mitt andra hem, här är jag så gott som varje dag. Dock aldrig på söndagar, det är min vilodag, säger Wanja som bor i Gävle.

Det tog dock lång tid innan hon kom på att träning var nyttigt för kroppen. I skolan var hon befriad från gymnastiklektionerna på grund av en knäåkomma. Hon började jobba på bank i Luleå där hon då bodde och senare i Gävle dit hon flyttat med sin man Kurt.

– Det var när Kurt började springa som jag hängde på honom, knäsjukdomen hade vuxit bort med åren. Jag var väl ungefär 38 år när jag började träna. Konditionen var bedrövlig och jag orkade inte alls långt de första gångerna. Dessutom rökte jag. Men jag fortsatte springa och året jag skulle fylla 50 bestämde jag mig för att göra ett Maratonlopp, drygt 42 km. För att vara säker på att jag verkligen orkade springa så långt så testade jag från hemmet i Gävle och till Dalälvsbron dit det var en Maraton-sträcka. Kurt körde efter i bil om jag inte skulle orka. Detta var ungefär samtidigt som jag slutade att röka.

Sitt första Maraton avverkade hon på smått osannolika 3 timmar och 43 minuter!

– Sedan trappade jag ned på löpningen och vid 60 års ålder nöjde jag mig med en halvmara och som 78-åring sprang jag bara en mil. Efter min stroke får jag tills vidare bara jogga lugnt.

Wanja, 80 år:
Det var när Wanjas man Kurt började springa som hon hängde på honom. Wanja var 38 år när hon började träna.

70 kilo i bänkpress

Under tiden hon tränade löpning kom hon på att hon behövde träna styrka. Som 46-åring var hon på gym för första gången. Precis som med löpningen gick det bara bättre med åren.

– Jag var som starkast när jag var 73 till 76 år. Då klarade jag runt 70 kilo i bänkpress och 117,5 kilo i marklyft! Innan jag fick min stroke klarade jag 80 kilo i axelpressmaskinen. När jag kom tillbaka fick jag börja på 40, men nu är jag i alla fall uppe på 70 kilo igen.

Hon tränar såväl med skivstänger och hantlar, som med maskiner. Yngre killar som besöker gymmet låter sig imponeras när Wanja visar sina muskler.

– Jag känner mig inte äldre än dem, skrattar Wanja och berättar att träningspassen som regel varar en till en och en halv timme.

Wanja, 80 år:
Wanja Sjödin tränar så väl med skivstänger och hantlar, som med maskiner. Yngre killar som besöker gymmet låter sig imponeras när hon visar sina muskler.

Lever som vanligt

Utöver den regelbundna träningsdosen lever Wanja ett ganska vanligt liv.

– Jag äter mat som jag tycker om och jag dricker alkohol, men i måttliga mängder, poängterar hon.
På gymmet umgås Wanja lika vant med betydligt yngre muskelknippen, som med äldre som börjat träna för sin motions skull.

– Jag brukar hjälpa pensionärer att komma igång. Vi har en 86-årig dam som mår mycket bättre sedan hon började träna. Jag brukar säga att det aldrig är för sent att börja träna och alltid för tidigt att sluta. Själv tänker jag hålla på så länge jag lever, om jag så behöver rollator för att ta mig till gymmet, skrattar hon.

Wanjas 5 träningstips

  • Ta hjälp av en instruktör eller någon annan kunnig som kan hjälpa dig att komma igång.
  • När du börjar träna, ta det lugnt i början och öka efterhand.
  • Välj ett gym där du trivs och känner dig hemma.
  • Har du en kompis att träna tillsammans med är det ännu bättre. Se till att pusha och stötta varandra.
  • För träningsdagbok där du skriver in vilka vikter du tränat med och antal repetitioner. Där kan du sedan följa dina framsteg.
Scroll to Top