Cecilia plågades av psoriasis – nya behandlingen fick utslagen att försvinna

Efter diagnosen blev Cecilias tillstånd snabbt värre. Illröda psoriasisutslag spred sig till knän, armbågar och underarmar. Efter tio års plågsam psoriasis testade Cecilia Gunlöv en kortisonfri behandling som blev räddningen från de kliande och fjällande utslagen. – Sedan jag började med mineraloljan har jag inte haft ett enda anfall!

De första röda utslagen kom som en attack på höger knä för tio år sedan när Cecilia Gunlöv, 45, precis hade fyllt 32. Med högt tryck på jobbet som ekonom och fyra barn, hundar och ett stort hus på Lidingö, där hon då bodde, var hon inne i stressig period. Plötsligt en dag var knät rött och svullet.  

– Utslaget var stort som en femkrona och kliade något överjordiskt. Jag trodde det var någon slags eksem eller allergi, säger Cecilia.

Hon bestämde sig för att söka hjälp. På vårdcentralen blev hon skickad vidare med en remiss till en hudläkare som konstaterade att hon drabbats av psoriasis.

– Det kändes lite som luften gick ur mig. Det var ingen kul diagnos att få. Jag vet ju att det är en livslång sjukdom.  

Psoriasis är en av våra svenska folksjukdomar och är ingen enkel hudåkomma, utan en mycket plågsam sjukdom som påverkar hela kroppen, men framförallt huden. Omkring 300 000 svenskar lever med sjukdomen och man har den livet ut. Efter diagnosen blev Cecilias tillstånd snabbt värre. Illröda psoriasisutslag spred sig till knän, armbågar och ner mot underarmarna. Ingen som ser Cecilia kan ana hennes sjukdom. Ansikte och händer är fria från utslag och därför märks inte hennes besvär om hon har heltäckande kläder. Men huden kunde klia, stickas och bränna dygnet runt. I perioder var även hela hårbotten täckt av utslag som stramade, kliade och fjällade. 

– Att ha psoriasis är ett kliande helvete. Huden känns hela tiden, alltid kliade, sved eller stramade det någonstans. Myggbett är ingenting i jämförelse. Ofta kunde jag klia tills det blödde.

Cecilia plågades av psoriasis – nya behandlingen fick utslagen att försvinna
För Cecilia är det lyx att kunna stå på knäna när hon tränar Pepsi och Chili. Tidigare fick hon utslag på knäna när hon planterade eller tränade hundarna.

Varma och salta bad

Hon har märkt att stress ofta triggar igång anfallen. Likaså när hon står på knä och påtar hemma i trädgården eller tränar hundarna. Cecilia har varit arg och ledsen men hon har bestämt sig för att inte låta sjukdomen hindra henne från att göra sånt som ger glädje. Trots sitt handikapp har hon valt att fokusera på det positiva i livet.

– Jag har kört på som vanligt. Men visst har klådan påverkat humöret, jag blir låg och lättirriterad och sover dåligt. För att lindra utslagen har jag försökt ta hand om mig, peppa mig med varma och salta bad och pyssla om mig lite extra.

För att hålla sjukdomen i schack har Cecilia i perioder behövt olika starka kortisonsalvor. Men hon har försökt använda dem sparsamt eftersom de är tuffa för kroppen.

– Det är inte så roligt att behöva ta till kortison alltför ofta, eftersom det ger biverkningar. Huden blir tunn och skör och kroppshåret grovt och mörkt.

För tre år sedan, i början av 2014, fick hon höra talas om en ny kortisonfri produkt med immunhämmande effekt mot psoriasis, Naftalan kräm.

– En vän på Facebook som lider av samma besvär puffade för en ny kräm hon testat som var så bra och jag tänkte att det var värt att pröva. Just att den var kortisonfri kändes hoppingivande, jag vill gärna leva ett liv så fritt från starka mediciner som det går och som inte sliter på huden.

Cecilia började med att smörja in de angripna hudpartierna fyra gånger om dagen. Redan efter en vecka märkte hon en förändring. Efter en månad hade de flagande utslagen på knän och armbågar läkt ut.

– Det var en sådan lättnad att slippa klådan och fjällandet. Tidigare har bara starka kortisonkrämer bitit på min psoriasis men nu försvann utslagen helt med en naturlig mineralolja. 

Cecilia plågades av psoriasis – nya behandlingen fick utslagen att försvinna
Cecilia Gunlöv som helst vill leva utan mediciner fick tips om mineraloljan av en vän på Facebook.

Tar lite längre tid

Eftersom psoriasis är en livslång sjukdom har Cecilia fortsatt behandlingen. Men numer räcker det att hon smörjer in de drabbade hudpartierna en till två gånger om dagen. 

– Såren har läkt på både armbågar och knän och jag har inte haft ett enda anfall sedan dess.

Cecilia har till och med kunnat påta i trädgården utan att det triggat igång ett anfall på hennes känsliga knän.

– Det kanske låter som en bagatell, men för mig är det lyx att kunna stå på knä när jag planterar blommor på tomten, städar och tränar hundarna.

Hon råder andra som vill pröva Naftalan att ha tålamod och härda ut när ett anfall triggas igång.

– Kortisonsalvan läker snabbare i ett anfall. Men om man lyckas härda ut de första dagarna när det kliar som värst utan att ta till annan salva så har mineraloljan samma effekt. Enda skillnaden är att den läkande effekten bara tar lite längre tid.

Efter tio års kliande och fjällande är det första gången som Cecilia idag kan känna sig fri från sjukdomen. Hon slipper lägga mer energi på den.

– Mitt liv är verkligen förändrat. Det skönaste är att slippa gå omkring och känna huden klia och strama hela tiden. Jag är gladare och känner mig mer bekväm med min kropp. 

Experten svarar på dina frågor

Mona Ståhle är professor vid Hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset och svarar på frågor om behandlingar som hjälper mot psoriasis.

Vad är psoriasis?

– Psoriasis är en kronisk systemisk sjukdom som kan ha många olika symtom. Idag vet forskarna att psoriasis är mycket mer än en hudsjukdom som omfattar hela immunsystemet. Men att den yttrar sig som inflammation på huden och i leder.

Hur vanlig är sjukdomen?

– Psoriasis är en av våra -vanligaste folksjukdomar. Över 300 000 svenskar är drabbade och den är lika vanlig hos både kvinnor och män. En ny studie gjord vid Karolinska institutet visar att sjukdomen inte alltid är kronisk. I vart tionde fall läker den ut av sig själv.

Varför får man psoriasis?

– Risken att drabbas är främst ärftlig, men vissa läkemedel, hudskador och infektioner kan också orsaka psoriasis. Varför sjukdomen bryter ut vet man inte riktigt men att immunförsvaret reagerar felaktigt mot kroppen med överdriven produktion av hudceller, inflammation och skador
i hudbarriären. Utlösande faktorer kan vara stress, infektioner och skada.

Vilka är symtomen?

– De symtom man oftast förknippar med psoriasis är hudutslag på delar av eller hela kroppen, hårbotten, naglar, hand- och fotsulor, i vissa fall också ledbesvär. Klåda är vanligt och kan vara mycket besvärande. Ofta har man något eller några av symtomen och svårighetsgraden varierar kraftigt mellan olika individer. En del får ingen större påverkan på livskvaliteten medan andra kan uppleva en stor psykisk påfrestning.

Finns den någon botande behandling?

– Nej, men på senare år har det kommit bra läkemedel som underlättat tillvaron för patienter. Framförallt har en rad biologiska läkemedel utvecklats. De ges i injektionsform och hämmar specifika delar av det överaktiva immunsystemet och fungerar mycket bra hos många patienter.  

Vilka behandlingar kan hjälpa?

– De flesta som har psoriasis i begränsad omfattning blir hjälpta av att smörja med en D-vitaminrik salva eller en kortisonkräm. Idag finns också nyare krämer med immunhämmande effekt. Ljusbehandling lindrar också. Man belyser huden med ett speciellt ultraviolett ljus. Vanlig sol på sommaren kan också hjälpa. 

Går sjukdomen att förebygga?

– Eftersom orsakerna till psoriasis  inte är helt kända går det inte att förebygga eller förutse sjukdomen. Men att leva hälsosamt, inte röka, motionera och äta bra kost är bra.

Hur behandlas svår psoriasis?

– Vid allvarlig psoriasis krävs behandling med invärtes läkemedel. 

Hur ser forskningen ut?

– Forskningen är intensiv. Inom några år kommer en rad nya behandlingar. De riktar huvudsakligen in sig på psoriasisinflammationen. Vid sidan av behandling vid de svårare varianterna av sjukdomen hoppas vi på alternativ för lokalbehandling av huden.  

Kan utlösas av stress

Psoriasis kallas en av våra svenska folksjukdomar. Alla kan drabbas och när som helst i livet. Stress och omställningar i livet kan utlösa den inflammatoriska sjukdomen, som är som framförallt visar sig i huden. För att drabbas behövs ärftliga gener från båda ­föräldrar.

Plackpsoriasisär den vanligaste formen. Utslagen visar sig mest på armbågar, knän, i hårbotten, yttre hörselgången och ländryggen.

Psoriasis är inte bara synlig på ytan utan kan också vända sig inåt. Idag vet man att den drabbade har en ökad risk för många andra sjukdomar, som ledbesvär och hjärt- och kärlsjukdom. Sjukdomen leder även till ökad risk för depression, fetma och diabetes. Cirka 300 000 svenskar drabbas av psoriasis och man har den livet ut.

Källa: Vårdguiden, Psoriasis-­förbundet

Scroll to Top