Äntligen slipper jag rinnande ögon!

Många får besvär med rinnande ögon i medelåldern. För Viktoria Svenby blev en silikonslang lösningen när hennes ena öga började rinna och irritera för jämnan. Nu är hon besvärsfri!

Att ögonen rinner när det är kallt och kyligt eller blåser friskt utomhus är kroppens sätt att försvara sig mot extremt väder för att inte ögonen och hyn runtom ska torka ut. Med stigande ålder, oftast efter 50-års ålder, upplever många att de får problem med rinnande ögon. Det beror på att tårkanalen blir mindre elastisk och att tårarna därför inte rinner ner i nässlemhinnan som de ska. Viktoria Svenby, 47, hade länge besvär med ett ständigt rinnande öga.

– Tårarna rann onormalt mycket även när jag var inomhus och under högra ögat fick jag eksem som blev rött och kliade och aldrig läkte ut, säger Viktoria Svenby.

Hon bor i Vellinge, strax utanför Malmö, med sin man och två pojkar, Nils, 16 och Arvid, 11 och det är hemma i trädgården hon föredrar att tillbringa den mesta delen av sin fritid. Om dagarna jobbar hon som studievägledare vid Lunds universitet. När vi talas vid har Viktoria precis varit på sexårskontroll efter att ha kämpat mot bröstcancer. Kontrollen visade att allt såg bra ut.

– Jag kommer aldrig att bli friskförklarad, det blir man inte efter den typ av aggressiv bröstcancer jag drabbades av. Men det ser lovande ut, säger hon.  

Besvären med ett öga som började rinna kändes därför som ett litet problem vintern 2011. Men mitt uppe i alla tuffa operationer och behandlingar med strålning och cellgifter var det irriterande att tårarna rann utan att hon grät. Efter att ha sökt på internet anade Viktoria att det kunde bero på stopp i tårkanalen. Något man kan få som biverkningar av vissa cancermediciner. Men när våren kom och björkarna slog ut slutade ögat plötsligt att rinna. 

– Jag använder kortisonspray mot min pollenallergi och upptäckte att det hjälpte mot mitt rinnande öga. Förmodligen hade det en avsvällande effekt på tårkanalen.

Stopp i tårkanalen

Eftersom hon enbart använder kortisonspray en begränsad period under pollensäsongen började ögat rinna igen så snart hon slutade. I slutet av januari 2013 fick Viktoria nog och gick till vårdcentralen. Där fick hon en remiss till en ögonklinik i Malmö för att undersöka ögat. Det visade sig att hennes tårkanal var så igentäppt att tårarna inte kunde rinna bort från ögat.

– Med hjälp av en spruta med koksaltlösning testade man för att se om vattnet gick igenom tårkanalen men det var totalstopp och ögonläkaren konstaterade att jag behövde sätta in en silikonslang mellan näsa och öga. Det lät inte så lockande men man lovade att ingreppet var litet. 

Vilken typ av ingrepp som lämpar sig bäst beror på var stoppet sitter. En silikonslangsoperation sker i lokalbedövning och tar omkring en halvtimme. Viktoria fick en remiss till Skånes universitetssjukhus i Lund för operation i och i slutet av januari blev hon kallad för insättning av en liten silikonslang mellan näsa och öga.

– Man bedövade både näsa och ögat i omgångar med spray och droppar och till sist sprutor. Efter det satte man in slangen som är tunn som en tråd i tårkanalen från ögat och in i näsan och jag var vaken hela tiden. Sedan var det över.

Äntligen slipper jag rinnande ögon!
Trots att Viktoria inte tyckte att operationen lät så lockande, visade sig ingreppet vara litet och enkelt.

Viktoria Svenby

Ålder: 47 år.
Familj: Maken Martin och sönerna Nils, 16 och Arvid, 11.
Bor: Hus i Vellinge.
Gör: Studievägledare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Behandlingen tog 30 minuter

Efter att ha vilat en halvtimme efter ingreppet kunde Viktoria själv köra bilen hem till Vellinge.

– Trots att det var januari tog jag på mig solglasögon för jag såg ut som en boxare på höger sida. Inga blåmärken med däremot vita märken från bedövningen och ett igenmurat öga. Så jag valde att inte åka tillbaka till jobbet.

För att hindra tårkanalen från att växa igen en gång till ska slangen sitta kvar i ett halvår.

– Lite knasigt var det att gå runt med en tråd mellan ögat och näsan. Men det gick hur bra som helst, jag hade inga besvär alls, ögat rann inte ens.

I juli 2013 var det äntligen dags att ta ut silikonslangen. Spänd av förväntan åkte Viktoria till sjukhuset i Lund.

– Jag ville ju gärna bli av med den och få lov att känna av resultatet.

Att dra ut slangen var betydligt lättare än själva ingreppet.

– Doktorn tog tag i den lilla plattan som var fäst i slangen och drog ut den. Sedan testade han och sprutade in koksaltlösning i tårkanalen och vätskan kom ut som den skulle och läkaren var nöjd, vilken lättnad.

Viktoria skickades hem med ett recept på antibiotikadroppar för att droppa i ögat morgon och kväll.

– Men de fick jag sluta med bara efter några dagar, ögat reagerade inte alls bra utan blev rött och irriterat.

Idag har det gått snart tre år sedan slangen drogs ut efter att ha skapat en tårkanal på höger öga och tårarna har slutat att rinna på Viktoria.

– Det fungerar utmärkt, kanske lite för bra. Jag har lärt mig ett nytt trick, när jag snyter mig, kan luft tränga ut från näsan genom tårkanalen och blåser på mitt öga. Det är helknäppt, jag vet. Min man Martin vill inte höra om det, men han är lite känslig…

Så behandlas stopp i tårkanalen

Det finns tre olika behandlingar beroende på var i tårkanalen stoppet sitter och om det funnits problem med infektioner.

1. Om det bara är trångt i öppningen till tårkanalen kan man vidga denna genom en så kallad punktumoperation som tar ca 15 minuter och görs i lokalbedövning.
2. Om stoppet sitter längre in men man aldrig har haft problem med infektion i tårvägarna kan man i lokalbedövning lägga in en tunn silikonslang för att vidga kanalen. Den sitter i sex månader innan den tas bort.
3. Om stoppet är större eller man haft infektioner kan man göra en ny kanal till näsan genom ett kirurgiskt ingrepp i näsbenet. Då skapas en förbindelse mellan tårsäcken och näsan. Man opereras under narkos eller i lokalbedövning.

Scroll to Top