Jag sprang bort värken i knäet!

När Gunilla fick artros i ett knä satte hon sig ner och väntade på att det skulle gå över, men det blev bara sämre. Först när hon gav sig ut i joggingspåret började värken ge med sig. Idag är hon smärtfri och motionerar så mycket hon bara kan.

Gunilla Norlén

Ålder: 71 år.
Familj: Två vuxna döttrar och barnbarn
Bor: I Västerås.
Gör: Pensionär, slutade jobba för två år sedan.

Gunilla Norlén, 71, älskar att springa. Gärna långt och gärna i backar. Men för tre år sedan fick hon plötsligt ont i knäet.

– Jag hade gjort ett uppehåll i min löpning under vintern eftersom det varit så halt, och när jag började gå med stavar för att komma igång igen framåt vårkanten, fick jag plötsligt väldigt ont i knäet.

Eftersom hon haft ont i ett knä tidigare tänkte hon att det nog skulle bli bra bara hon vilade.

– Jag har haft ett så kallat löparknä tidigare, men detta var en annan sorts smärta. Och det blev inte bättre av vila, snarare sämre.

Det hann gå ett helt år innan hon sökte läkarhjälp. Knäet röntgades och hon fick veta att hon hade artros.

– Min första tanke var: “Tänk om jag inte kan springa!” Men läkaren förklarade att det är bra med träning vid artros och rekommenderade mig att börja på gym. Det var ett litet halmstrå jag grep efter där.

Kärleken till löpningen är ingenting Gunilla har med sig sedan barnsben, den kom först när hon var 43 år gammal.

– Jag gick tandhygienistutbildningen och en av mina kurskamrater ville utnyttja spåret som fanns bakom Huddinge sjukhus. Hon frågade om någon ville hänga med och jag bestämde mig för att testa. Men jag insåg snabbt att jag varit lite övermodig. Första gången orkade jag knappt springa tvåhundra meter, sedan var jag tvungen att stanna. Det kändes som att jag skulle dö, säger Gunilla och skrattar gott åt minnet.

Men hon gav inte upp utan kämpade på. Hon sprang en bit, gick en bit och sprang igen och fick allt bättre kondis. Redan första året tog hon sig igenom sitt första motionslopp. Sedan dess har det bland annat blivit fem maratonlopp, Göteborgsvarvet, Tjejmilen och Vårruset ett antal gånger.

– Det är så skönt att springa. Gärna ensam för då kan man rensa hjärnan och komma på bra idéer. Jag har haft så mycket nytta och glädje av löpningen genom livet.

 

Jag sprang bort värken i knäet!
Gunilla har haft mycket nytta och glädje av löpningen.

Står på ett ben

Efter att Gunilla fått diagnosen artros bestämde hon sig för att följa läkarens inrådan och börja på gym. Och när en väninna skulle gå på artrosskola, följde Gunilla med.

– Det blev verkligen en vändpunkt för mig, inte minst de två dagarna med teori när man fick veta varför det är så viktigt att fortsätta röra på sig när man har artros och varför man inte ska sitta och vänta på att bli frisk, för det blir man ju inte.

Gunilla tränade ihärdigt på gymmet och knäet blev snabbt märkbart bättre. Men hon ville ju springa också.

– När jag berättade för sjukgymnasten hur mycket jag saknade löpningen sa han direkt att jag visst kunde springa. Jag skulle testa och kändes det inte sämre dagen efter kunde jag fortsätta.

Första löpstegen tog hon på gymmets löpband.

– Jag bestämde mig för att springa i tio minuter. Och det gick bra.

Gunilla fortsatte med både gymmet och löpträningen.

– Nu har det gått ett år och jag är helt smärtfri i knät, det är helt underbart. Om jag sitter konstigt så kan jag känna av knäet när jag reser mig, att jag haltar till, men sedan är smärtan borta igen. Jag behöver inte ta några mediciner.

Jag sprang bort värken i knäet!
Genom att röra på sig har Gunilla nu fått ett helt smärtfritt knä och behöver inte ta några mediciner.

 

Springer varje dag

Hon försöker röra på sig så mycket det bara går.

– Jag bor en bit utanför centrum så jag försöker att gå istället för att åka buss eller bil när jag ska någonstans. Jag får inte ont av daglig rörelse och håller igång så länge det fungerar.

Nu efter den långa vintern har hon börjat jogga igen.

– Jag försöker springa fem kilometer varje dag. Jag har ju ingen tid att passa och är morgonpigg. Det går väldigt bra med knäet, men just nu har jag snarare problem med flåset. Kondition är ju färskvara. Just nu promenerar jag raskt på raksträckorna och springer uppför backarna.

Gunilla är även noga med att träna balansen.

– Jag fick ett träningsprogram av sjukgymnasten för både höft, knä och fot. Och varje gång jag tar av mig strumporna så tränar jag balansen genom att stå lite längre på ett ben. Balansen blir ju sämre med åldern, så det är jätteviktigt att träna den varje dag.

När Gunilla i vintras gjorde uppehåll med motionen, blev hon genast sämre i knäet.

– När jag inte rör på mig börjar jag känna av knäet, så det gäller att hålla igång!

 

3 övningar för dig med knäartros

Tänk på att knäet ska peka åt samma håll som tårna under alla övningar.

Jag sprang bort värken i knäet!

1. Ställ dig upp och bromsa sedan sittrörelsen nedåt. Tänk dig att det ligger något ömtåligt på stolen som inte får gå sönder när du sätter dig. Upprepa fem gånger.

2. Ställ dig vid en trappa och kliv upp på trappsteget med först den ena foten och sedan den andra. Backa ner med en fot i taget. Upprepa övningen femton gånger och gör den så kontrollerat att du kan stoppa den när som helst.

3. Stå på nedersta trappsteget. Placera hälen som om du skulle gå ner från trappan, men lägg ingen tyngd på den. Lyft upp hälen igen. Upprepa femton gånger.

 

3 tips till dig som har artros i knäna

1. Gå i artrosskola. Då får du veta varför du har ont och vad du kan göra åt det.
2. Håll igång. Rör på dig dagligen
3. Glöm inte träna balansen.

Scroll to Top