Så slipper du julstressen – 10 tips som funkar!

Det lackar mot jul och för många känns december som ett maratonlopp. Det är så mycket som ska fixas och bakas och inhandlas... Här är tio tips som hjälper dig hålla stressnivån nere.

Känns julen övermäktig?

via GIPHY

 

Lugn, bara lugn. Här är våra tio bästa tips för en lugnare jul:

1. Gör en att-göra-lista

Det ger dig översikt över det som behöver fixas fram till jul, så att du slipper hålla allt i huvudet. Det får dig också att inse att allt faktiskt inte be-höver göras exakt just nu. Välj bort sådant som inte är ditt ansvar och sådant du inte kan påverka. Särskilt viktigt är det förstås om du är värd för julfirandet i ett större sällskap, för att arbetsfördelningen ska bli så rättvis som möjligt.

via GIPHY

 

2. Delegera

Utifrån att-­göra-listan går det lätt att se vem som passar bäst för vad. Tänk på att barn i alla åldrar kan involveras i det mesta, alltifrån bak till julpynt och paketinslagning.

via GIPHY

 

Tänk om även familjens hund kunde hjälpa till med julstöket.

3. Prioritera

Det dyker ständigt upp nya saker som skapar onödig stress. Avgör ­direkt om det som dyker upp kan fixas på två minuter. Om svaret är ja – gör det direkt. Om svaret är nej – avbryt inte det du håller på med utan skriv upp saken som en ny punkt på din att-göra-lista.

4. Säg nej

Öva på att säga nej till sådant du inte hinner eller vill göra. Bara för att du bakat pepparkakor till hela släkten i flera år, behöver du kanske inte göra det ännu en jul ifall du tycker att det blir för stressigt.

via GIPHY

 

5. Ta time out

När du känner dig stressad och märker att hjärtat börjar slå snabbare – ta en time out på tio minuter. Lämna det du håller på med och gå och ta en nypa frisk vinterluft. Eller sätt dig ner en stund med en kopp kaffe.

via GIPHY

 

6. Handla julklappar på ­nätet

Tänk så skönt att slippa trängas i överfulla köpcenter utan istället kunna ­sitta hemma i lugn och ro vid datorn.

7. Andas

När du börjar känna dig stressad – stanna upp och ta tre djupa andetag.

via GIPHY

 

8. Ge bort presentkort

Är stressen stor inför att hitta de perfekta presenterna? Köp presentkort! Visst, det kanske inte är världens mest påhittiga present, men det är alltid ­användbart och uppskattat.

9. Sov

Prioritera nattsömnen. Kroppen vill ha 7–8 timmars sömn varje natt för att återhämta sig. Om du är stressad behöver du sova mer än normalt. Kroppen har ­också behov av mer sömn på vintern än på sommaren.

via GIPHY

 

10. Ha verklighetsförankring

När du stressar upp dig, tänk. “Vad är det värsta som kan hända? Går världen under ifall jag inte hinner med allt? Är det verkligen en stor katastrof ifall vi bara har två sorters sill på julbordet?”

 

Tips! Mat som minskar stress

En citrusfrukt om dagen kan sänka halterna av stress­hormonet kortisol. Även de omega-3-fettsyror som finns i feta fiskar såsom lax, sill och makrill kan hjälpa till att ­sänka halterna av stresshormoner i kroppen. Kryddor såsom anis, kardemumma och kanel kan också ha en lugnande effekt som bidrar till att minska oro och stress.

Så slipper du julstressen - 10 tips som funkar!

Saffransbullar med en ny twist
När Kvarteret Skatan firade jul på annat vis
Scroll to Top