Den envisa förkylningen visade sig vara kvalsterallergi

Hon sov med bomullsvantar som barn, för att inte klia sönder huden. Som nybliven mamma var hon ständigt förkyld och täppt i näsan. – Det var en lättnad att äntligen få veta att det handlade om kvalsterallergi, säger Mia Ånermyr.

Världens vanligaste allergi

Allergi mot sängkvalster är den vanligaste allergin i världen och miljoner människor, framförallt i länder med varmt och fuktigt klimat, har besvär. I Sverige förekommer sängkvalster främst i Syd- och Västsverige, men under de senaste decennierna har problemet med sängkvalster blivit större i hela landet. Ökningen antas bero på brister i våra bostäders ventilation som lett till ökad fuktighet inomhus.

Källa: Sängkvalsterallergi – om orsaker och effektiva åtgärder av Ingegerd Larsson.

Trivs i textilier

Förr var råden vid kvalsterallergi att städa mer och ta bort heltäckningsmattor. Numera vet man att dessa åtgärder inte är effektiva. Kvalster finns inte i det damm som ligger på golvet eftersom det är torrt. Däremot trivs de i textilier och stoppningar – allra bäst i sängen där det är fuktigt. 

Förkyld eller allergisk?

Vanliga symtom på kvalsterallergi är:

  • Rinnande näsa.
  • Nästäppa.
  • Nysattacker.
  • Rinnande och kliande ögon.
  • Luftvägsbesvär.
  • Eksem.

 Besvären är svårast på natten och morgonen.

5 saker…

…som minskar kvalsterhalten i hemmet.

 

1.  God ventilation. Håll luftfuktigheten under 45 procent under så stor del av året som möjligt. Öppna ventiler och rengör ventilationsdon.

2.  Obäddad säng. Låt sängen stå obäddad och lufta under dagen.

3.  Öppet fönster. Ha sovrumsfönstret på glänt när det är möjligt.

4.  Rena sängkläder. Tvätta lakan i minst 60 grader, en gång i veckan.

5.  Kvalsterskydd. Stoppa in madrass, täcke och kudde i allergentäta skydd med medicinskt dokumenterad effekt.

Mer info

… om kvalsterskydd till sängen hittar du på www.medeca.se

Den envisa förkylningen visade sig vara kvalsterallergi
Mia Ånemyr byter lakan varje vecka och lägger då ut täcken och kuddar på balkongen, för att bli av med sängkvalster.

 

När man träffar hälsoinspiratören och författaren Mia Ånemyr idag, är det svårt att föreställa sig att hon under väldigt många år mått så dåligt att hon knappt orkat ta sig ur sängen. Hon formligen sprudlar av energi och har tusen projekt på gång. Nyligen utkom hon med boken Mellanmål på väg (Collana förlag) där hon delar med sig av fräscha mellanmålsidéer för folk i farten. Till grund för boken ligger hennes egen nyttiga kosthållning.

– Det fanns en tid då jag hade svåra överviktsproblem. Nu lever jag väldigt sunt. Jag om någon vet att det aldrig är försent för förändring!

När Mia tänker tillbaka led hon av kvalsterallergi redan som barn.

– Jag minns att jag i perioder sov med bomullsvantar för att det kliade så mycket på kroppen.

Men det var först när hon som 21-åring fick sitt första barn som hon blev riktigt dålig.

– Jag fick knappnålsstora prickar på armar och ben, och de kliade så att jag höll på att bli tokig. Det var värst på natten, vissa nätter sov jag inte en blund. Jag var uppe och smorde med olika salvor, men ingenting hjälpte.

Det visade sig tidigt att Mias lilla dotter var allergisk mot pälsdjur.

– Hon var dessutom öronbarn vilket gjorde att hon sov väldigt dåligt. Så förutom att jag inte kunde sova på grund av min egen klåda, så sprang jag ständigt och tittade till henne och tröstade henne. Det var en väldigt tuff tid.

Mia och hennes lilla familj bodde vid den här tidpunkten i Enskededalen där man hade enorma problem med mögel.

– Det var 1988 och vår lägenhet låg på nedre botten. När fastighetssägaren tillslut bestämde sig för att sanera fick vi läkarintyg på att vi behövde en lägenhet högre upp och det fick vi. Men allergiproblemen blev inte så mycket bättre efter saneringen eftersom ventilationssystemet i huset fortfarande var väldigt dåligt.

 

Ständigt förkyld

Mia mådde allt sämre. Hon var ständigt snorig, förkyld och täppt i näsan. – Bihåleinflammationerna avlöste varandra och jag blev aldrig helt frisk utan åt penicillinkur på penicillinkur. Tillslut gick läkaren in och knipsade bort brosk i bihålorna, för att se om det kunde hjälpa.

Under den här perioden kämpade Mia även med sin vikt.

– Jag har alltid varit mullig och beroende av socker och jag gick inte ner i vikt när jag fått mitt första barn utan stannade kvar i övervikten. Jag mådde dåligt överlag. Jag hade ingen självkänsla och var väldigt glad utåt men väldigt ledsen inuti.

Vändpunkten kom när dotterns öron-näsa-halsläkare tog problemen på allvar.

– Jag har haft en sådan fantastisk tur med läkare som har sett, lyssnat och tagit tag i saker. Hon såg en ung mamma som borde vara pigg, men som istället var helt utmattad. Hon såg till att både jag och min dotter blev ordentligt utredda.

Och äntligen fick Mia reda på varför hon mådde så dåligt – hon var allergisk mot sängkvalster.

– Jag gjorde en pricktestsutredning och det var väldigt tydligt att jag hade kvalsterallergi. Jag minns det som en lättnad att få diagnosen eftersom jag äntligen hade något att förhålla mig till. Mina symtom var ju så diffusa och flöt ihop.

 

Slängde alla täcken

Diagnosen gav Mia kraft att ta itu med sitt liv.

– Jag gick direkt hem och storstädade. Min exman pratar fortfarande om den här perioden – hur jag slängde alla våra täcken, kuddar och filtar. Jag köpte nytt som inte var fodrat med dun utan med syntet. Efter den här hysteriska utrensningen så blev det en enorm skillnad i hur jag mådde. Plötsligt kunde jag sova gott om nätterna.

Sedan den dagen våttorkar Mia alla golv två gånger i veckan. Hon byter lakan varje vecka och lägger då ut täcken och kuddar på balkongen. Hon skippar även sängöverkast och sover alltid med öppet fönster.

– Om jag sover hemma i min egen säng så har jag numera i princip inga besvär. Men om jag sover borta så blir jag direkt påmind om hur dåligt jag kan må. En natt hemma hos någon annan och det börjar klia på kroppen.

Vad har du för tips till andra som drabbas av kvalsterallergi?

– Gå inte omkring och “stå ut” och tänk att det går över utan ta kontroll över situationen och sök hjälp. Det finns hjälp att få!

 

Den envisa förkylningen visade sig vara kvalsterallergi
Mias stora intresse är matlagning och den mat hon lagar är fri från socker, gluten och tillsatser.

 

Överläkaren Morgan Andersson:
Det kan leda till astma

 

Den envisa förkylningen visade sig vara kvalsterallergi

Morgan Andersson är docent och överläkare på Öron- näs och halskliniken vid Skånes universitetssjukhus.

 

Vad är kvalster?

– Det är mycket små spindeldjur som inte syns för blotta ögat men väl i vanligt mikroskop.

 

Hur vanligt är det med kvalsterallergi?

– I södra Sverige har vi gjort flera undersökningar och det verkar som att nästan nio procent av den vuxna befolkningen är drabbade av kvalsterallergi. Längre norrut i Sverige där klimatet är torrare och kallare är det ovanligare och i Norrland lär det knappt förekomma.

 

Vilka symtom kan man få?

– Vanligt är nästäppa på morgonen, nysningar och rinnsnuva – framförallt när man exponeras för kvalster, det vill säga under natten. Man kan också få klåda på kroppen och irritation i ögonen. Kvalsterallergi kan även ge astma.

 

Varför är det högsäsong för kvalster på vintern?

– Vi har märkt på våra patienter med kvalsterallergi att de verkar ha mer besvär på sensommaren och hösten när det är fuktigare i luften. Man vistas även mer inomhus och vädrar mindre på vintern. 

 

Vilka åtgärder kan man ta till för att kvalstersanera sitt hem?

– Vi rekommenderar att inte ha föremål som samlar damm i sovrum, byta lakan ofta och vädra hemma. Man bör även ha kallt i sovrummet. Man kan ha två kuddar och låta den ena ligga i frysen ett par dygn, då ska alla kvalster dö. Samtidigt är de luriga krabater och klättrar säkert fram rätt snart igen. Nya bäddmadrasser har mindre kvalster än gamla så man kan fundera på att byta oftare.

 

Hjälper det att tvätta sängkläderna?

– Vi rekommenderar att man tvättar sängkläderna en gång i veckan. Vi rekommenderar även madrass- och kuddskydd mot kvalster. Rätt många upplever att det hjälper.

 

Går det att få ett kvalsterfritt hem?

– Om man har mycket kvalster i hemmet så kan man inte sanera bort allt men man kan förmodligen minska halten. Ju torrare inomhusklimat, desto svårare har kvalster att föröka sig. Därför är ett torrt inomhusklimat bra för att minska kvalstermängderna, däremot kan det ju ge andra problem i luftvägar och ögon med torrhetskänsla, så det är en balansgång.

 

Finns det några mediciner som hjälper?

– Vanliga receptfria sprayer som Blox4Allergy, kortisonsprayer och antihistaminer hjälper och lindrar symptomen. Om besvären är uttalade så kan man också behandla med så kallad hyposensibilisering (allergivaccination).

 

Kan kvalsterallergi leda till astma?

– Ja, kvalsterallergi innebär att man är allergisk mot kvalster. Många allergier börjar i näsan eller ögonen och kan sedan utvecklas till en allvarligare form, det vill säga astma.

 

Scroll to Top