Så minskar du risken för diabetes!

Över en miljon svenskar bär på arvsanlag för att utveckla typ 2-diabetes. Livsstilsfaktorer såsom övervikt och brist på motion ökar risken att drabbas. Här är fem sätt att undvika sjukdom!

Så minskar du risken för diabetes!
Rör på dig och håll vikten – det är bästa medicinen mot typ 2-diabetes!

 

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som har gemensamt att den som får sjukdomen har för mycket druvsocker, glukos, i blodet. Nio av tio personer som har diabetes har typ 2-diabetes, även kallat åldersdiabetes. Sjukdomen är ärftlig och livsstilsfaktorer såsom övervikt, brist på motion och rökning ökar risken att drabbas.

 

De flesta som får typ 2-diabetes får långsamt allt sämre insulinkänslighet och denna försämring kan pågå i över tio år. Det är viktigt att komma ihåg att man hela tiden har möjlighet att bromsa den här utvecklingen genom att röra på sig mer, sluta röka och ändra sina matvanor!

 

Så minskar du risken för diabetes!

Fyll tallriken med frukt, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Se till att få i dig minst 250 gram och helst 600 gram frukt och grönt per dag. Ät fisk tre gånger i veckan, gärna fet fisk som lax sill och makrill som innehåller nyttiga omega-3-fetter. Välj fullkornsprodukter, de motverkar diabetes genom att hålla blodsockret på en jämn nivå.

 

2. Drick kaffe

Det finns vetenskapligt stöd för att personer som ökar sitt kaffeintag från måttligt till stort minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes. Varje kopp kaffe du dricker om dagen minskar risken med cirka sju procent. Så dricker du fyra till fem koppar om dagen har du sänkt risken med åtminstone en tredjedel.

 

3. Promenera mera

En forskningsstudie visar att en kort promenad efter maten kan vara det bästa sättet att undvika diabetes typ 2, eftersom promenaden sänker blodsockret. Särskilt kvällspromenader har visat sig vara effektiva då många människor blir sittande i soffan efter middagen, vilket gör att blodsockernivåerna förblir höga längre och man riskerar att gå och lägga sig med för höga blodsockernivåer.

En promenad på 15 minuter visade sig räcka för att sänka blodsockret drastiskt!

 

Så minskar du risken för diabetes!

En studie visar att män som styrketränar regelbundet, i 30 minuter per dag, fem dagar i veckan, kan minska risken för typ 2-diabetes med upp till 34 procent. Forskarna bygger sin studie på underlag från drygt 32 000 män som följts under 18 år. Resultaten visar att även en liten mängd styrketräning kan minska risken.

 

5. Slappna av

Den som har ett stressigt jobb, eller uppvisar symtom som nedstämdhet och sömnsvårigheter, löper ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes. Det visar en studie gjord vid Karolinska Institutet i Stockholm.

– Sambandet är nästan lika starkt som det mellan fetma och diabetes, säger läkaren Claes-Göran Östenson som forskat på diabetes i drygt 30 år.

Genom att stressa ner och ta det lite lugnare har du alltså större chans att hålla dig frisk.

 

Källa: Forte, Sund.nu, Vårdguiden 1177.

 

 

Scroll to Top